IRONIJA SRPSKE DRAME U PRIŠTINI: Najboljima u radu Vlada smenila direktora
21/07/2013 20:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1638 |
|

 
Prema izveštaju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prištinsko Narodno pozorište sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitovici, imalo je najbolje rezultate u radu u odnosu na šačicu srpskih institucija kulture koje osim što postoje na KiM, jedva da nešto rade. Ako je tako, zašto Kancelarija na čijem je čelu Aleksandar Vulin nije ubedila ministre u svoje zaključke da je „pozorištu potrebno dati svu moguću podršku“? Ili je većina u Vladi Srbije tu analizu tako razumela da je potrebno pod hitno smeniti direktora Narodnog pozorišta Nenada Todorovića, što je neki dan i učinjeno.
U Kancelariji za KiM odluku o smeni ne žele da komentarišu. 
- Nisam ovlašćen da komentarišem političke odluke Vlade Srbije. O tome da li je za imenovanje novog direktora Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini Kancelarija za Kosovo i Metohiju dala saglasnost, nemam informacije. Svima je dobro poznato, jer to sam u proteklih godinu dana više puta ponavljao, da rad Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini predstavlja fenomen koji će, sasvim sigurno, ući u noviju istoriju srpske scenske umetnosti. Možda to nemam prava da izjavim kao činovnik u Kancelariji za KiM, ali kao čovek koji već 20 godina učestvuje u kulturno-umetničkom kontekstu Srbije osećam moralnu obavezu da to kažem, objašnjava Aleksandar Dunđerin šef sektora za brigu o kulturi, kulturnoj baštini i odnose sa SPC u Kancelariji za KiM. 
Članovi ansambla Narodnog pozorišta do daljnjeg su obustavili sve aktivnosti zbog smene direktora, o kojoj su svi posredno saznali iz “Služebog glasnika”. 
- Danas se tako kažnjava uspeh, danas se tako nagrađuje odanost i originalnost, danas se tako lako zaboravlja juče! U trenutku kada se lomi istorijska kolevka, u trenutku kada niko nezna šta donosi sutra za ljude na Kosmetu, eto barem jednog jasnog činioca, šta se planira sa jedinom kulturnom institucijom na Kosovu i Metohiji! Ovo je poraz države, ovo je poraz kulture, saopštilo je Narodno pozorište.
U izveštaju sastavljenom povodom godinu dana rada Kancelarije za Kosovo i Metohiju, o Srpskoj drami Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici piše da je zahvaljujući “upravo koordinaciji Kancelarije i minimalnim finansijskim sredstvima namenjenim za rad Srpske drame (do sada je za rad i gostovanja Pozorišta izdvojeno dinara 380,000 dinara) - Narodno pozorište iz Prištine realizovalo jednu premijeru, a tokom leta završava i drugu novu predstavu”. 
- Osim toga, Srpska drama je tokom ove pozorišne sezone izvela 21 pozorišnu predstavu, kako na prostoru Kosova i Metohije (po tri u Zvečanu i Gračanici, po dve u Štrpcu, Leposaviću, Lapljem Selu, Lipljanu, i po jednu u Zubinom Potoku i Goraždevcu) , tako i u unutrašnjosti Srbije (četiri u Beogradu), a bila je i gost Dana komedije u Jagodini. Takođe, u toku je snimanje filma "Nesporazum", a do oktobra trebalo bi da bude odštampana i monografija o obnavljanju Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini, koju će sufinansirati Kancelarija za KiM. Na osnovu ovih pokazatelja, proizilazi da je ovo pozorište, u pogledu kvantiteta i kvaliteta, imalo najbolji učinak u svojoj novijoj istoriji, zbog čega Sektor za brigu o kulturi, kulturnoj baštini i odnose sa SPC smatra da je aktivnostima ovog Pozorišta potrebno dati svu moguću podršku, zaključuje se u izveštaju Kancelarije za KiM. 
 
Ne gledaju predstave, a odlučuju o radu 
U odbranu rada prištinskog Narodnog pozorišta, Aleksandar Dunđerin podseća da “bi oni koji odlučuju o sudbini ovog pozorišta trebalo da konsultuju ansambl Srpske drame, ali i da čuju mišljenje onih malobrojnih u državnim intitucijama koji su imali priliku da prate rad prištinskog pozorišta”. 
- Naprosto, opstanak Narodnog pozorišta u Prištini na Kosovu i Metohiji od prvorazrednog je nacionalnog značaja, i neozbiljno je da o ključnim stvarima koji se tiču života Srpske drame na sebe preuzimaju odgovornost oni pojedinci koji nisu pogledali nijednu predstavu prištinskog pozorišta, niti su imali želju da se upoznaju sa umetničkim konceptom ovog teatra, zaključuje Dunđerin. 
 
 
Predstava za jednu baku 
Prištinsko Narodno pozorište stvorilo je posebnu vezu sa publikom kada su sa predstavom “Ne očajavate nikad” 2010. obišli svaki kutak Kosova. Nušićev komad izveden je u centru Prištine u Centru za mir i toleranciju, u 20 kvadarata, dok u publici bilo pet Srpkinja. Ista predstavu odigrana je u selu Donja Plešina kod Uroševca za jednog gledaoca – baku Smilju Bajčetić, u dvorištu stare kamene kuće. 
 
Izvor: Vesti-online.com
Foto: Facebook

Komentari posetilaca