Kurti ne želi da politizuje srpsku pomoć, opozicija tvrdi - dobra reklama za Srb
20/04/2020 23:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 516 |
|

Glas Amerike, 20.04.2020. - Donacija od 1000 testova za koronavirus koju je Srbija poslala Kosovu je gest koji ne treba politizovati, rekao je danas vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti. S druge strane kosovska opozicija smatra da je Srbija doniranjem testova Kosovu napravila sebi dobru reklamu u svetu.

 

Priština je od Beograda 1000 testova dobila pre tri dana i to nakon video sastanka na kome su učestvovali i ministri zdravlja Srbije i Kosova Zlatibor Lončar i Arben Vitia.

Međutim brojne opozicione partije, organizacije i pojedinci kritikovali su Vladu Kosova što je prihvatila ovu donaciju iz Srbije, optuživši je da je time Srbiji “omogućila dobru reklamu u svetu”.

 

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti odbacio je danas te optužbe.

 

"Ne mislim da je Srbija popravila imidž time. Ako je popravila sliku o sebi, Srbija je to uradila onim sporazimima koje su svih ovih godina, posebno nakon proglašenja nezavisnosti prihvatili naši lideri”, rekao je Kurti.

Kosovo je prema Kurtijevim rečima ovim gestom pokazalo da ne pravi razliku među građanima, opštinama, rodu, veri i etničkoj pripadnosti.

 

"Mi ne diskriminišemo nikoga i ubeđen sam da kad bi Kosovo odbilo da uzme te testove, bilo bo optuženo za iracionalno ponašanje i za politizaciju jednog gesta koji nije takav. Dakle, ovo ne treba da se prihvata kao politički gest i nema potrebe da pomažemo onima koji su dali 1.000 testova za političke ciljeve".

 

Kurti je kazao da Kosovo želi dobrosusedske odnose i što veću regionalnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

 

Da je međunarodna i regionalna saradnja važna ukazali su juče u zajedničkoj izjavi šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, kao i koordinatorka UN za razvoj na Kosovu, poručivši da “spasavanje života ljudi ne treba politizovati”.

U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, američki diplomata Metju Palmer, specijalni predstavnik SAD za Balkan, ocenio je da je saradnja Srbije i Kosova u borbi protiv koronavirusa "retka dobra vest u ovoj situaciji", ukazujući na povećanu trgovinu i saradnju u zdravstvu.

 


Komentari posetilaca