Slobodno srpski sa Beljuljom Bećajem
16/04/2018 09:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 279 |
|


 U 320. emisiji Slobodno srpski gostovao je politički analitičar Iz Prištine Beljulj Bećaj. U intervjuu Budimiru Ničići on je rekao da odgovornost što Zajednica srpskih opština još nije formirana, ni posle skoro pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, snose sve strane, a najviše Priština.

„Najodgovornija strana je zapravo albanska strana. U prvobitnom Briselskom sporazumu na jednom mestu rečeno je da se revizija statuta obavlja na osnovu Ustava Kosova i Ustav Kosova je razmotren. Ustavni sud je dao sugestije i nisam video nijedan razlog što to nije završeno“
Bećaj je kazao da ne vidi nikakvu opasnost u tome ako Srbi na Kosovu sami krenu u formiranje  Zajednice srpskih opština, kako su nedavno najavili.  
„Možda će to ubrzati proces, možda će to približiti situaciju nekakvom konačnom rešenju. Ukoliko se dođe do toga, Zajednica se neće stvarati samo na osnovu sugestija Ustavnog suda Kosova, nego i Briselskog sporazuma. To podrazumeva da će imati neke dodatne kompetencije za koje se Srbi zalažu od prvog dana“. 
Bećaj smatra da je predsednik Kosova Hašim Tači obmanuo javnost rekavši da će Zajednica srpskih opština biti nevladina organizacija.
„Ukoliko je nevladina organizacija, onda nema potrebe da dolazimo do međunarodnog sporazuma. To stoji u Ustavu i to mogu da urade svi kako su inače radili. Imamo više od šest hiljada nevladinih organizacija na Kosovu“.
 
Hapšenja Đurića dogovoreno
 
Smatra da je akcija Policije Kosova u severnoj Mitrovici i hapšenje Marka Đurića dogovor predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.
„Moja je procena da je zapravo ta sumorna slika više ili manje koordinirani proizvod ili provokacija dva predsednika, dakle, gospodina Vučića i gospodina Tačija i razlog je jednostavan.  Mislim da je to bilo neophodno upravo iz razloga što se na takav način stvara klima koja će opravdati buduće eventualno rešenje za otvorena pitanja uključujući i sever Kosova. Dakle, na takav jedan način stvarajući klimu straha akteri koji su nosioci ovakve politike, na neki način od sada se ograđuju od onoga što će eventualno biti maksimum za jednog ili za drugog“.
Govoreći o hapšenju i deportaciji šestorice državljana Turske Bećaj je kazao da je to dokaz, kako je kazao,  nefunkcionalne države
„Odgovornost za to što se dogodilo leži kod svih tih faktora odlučivanja, od predsednika koji je dobio pohvalu od strane predsednika Turske, pa do onih najnižih koji su silom prilika samo izvršioci tih naređenja koja su dali njihovi pretpostavljeni. Dakle, mislim da je to bio kolaps države i mislim da bi bilo korektno da se iz ovog ugla ne sagleda samo politička odgovornost, jer je to nedovoljno, jer mi imamo zapravo jedan klasičan nokaut pravne države na Kosovu i taj klasičan nokaut ne može da prođe bez odgovornosti pravnog karaktera“. 
 
Novi izbori ništa ne bi promenili
 
Bećaj smatra da su nakon prelaska poslanika Srpske liste u opoziciju na Kosovu mogući novi izbori, ali da po njegovim rečima oni ništa značajno ne bi promenili
„Pitanje vandrednih izbora je kod nas uvek otvoreno pitanje. Međutim, nemamo adekvatan ambijent političkih stranaka koji bi mogao biti bolja alternativa za ovo što se događa danas. Više ili manje situacija bi bila ista iz dva razloga. Prvo, što su i unutrašnji odnosi glavnih aktera na Kosovu rascepkani, podeljeni i drugo, mislim da ne možemo očekivati kvalitetne promene ukoliko u međuvremenu nemamo reformu izbornog sistema koji bi omogućio jedan drugačiji kvalitet poslanika u parlamentun i reforme Ustava Kosova koja su neophodne posle svega ovoga što se dogodilo. Dakle, mislim da bi to bilo gubljenje vremena, vraćanje na isto. U tom kontekstu možda bi pametnije i racionalnije bilo da imamo razum, da stvorimo jednu prelaznu vladu koja bi u izvesnom periodu od šest do sedam meseci pripremila izborne reforme, kao i reformu odnosno promenu ustava“.
 
Ubistvo Olivera Ivanovića ima politički karakter
 
O ubistvu lidera Građanske inicijative Srbija, Demokratija, Ptavda, Bećaj kaže da je Oliver Ivanoviuć bio čovek koji je hteo da se atikuliše na autentičan način nezavisno od Beograda i nezavisno od Prištine. 
„Ljudi, kao što je Oliver Ivanović, koji bi hteli da budu svoji na svome, automacki predstavljaju problem vlasti i u Prištini i u Beogradu, pogotovo. Mislim da je tu razlog zbog čega imamo pokušaje da se to zaboravi, da se to na neki način marginalizuje i da pređemo preko toga kao da se ništa nije dogodilo. Mislim da je tu zapravo  zajednička igra vlasti Beograda i Prištine i mislim da je to vrlo ozbiljna stvar o kojoj treba da razmišljamo i da se angažujemo, jer Oliver Ivanović, nezavisno od toga što je imao jednu kontraveznu ulogu, prvobitno je bio i poslanik kosovskog parlamenta, a potom i opozicionar Beograda. Ako ništa drugo, trebalo bi da se sazna zašto je ubijen. Ako se ovaj teroristički akt uskoro ne obelodani, mislim da je to jedna velika odgovornost, ali istovremeno i pretnja“.
Pravi motiv ima politički karakter i zato su male šanse da se obelodani ko je naručilac i ko  izvršilac tog terorističkog čina, izjavio je politički analitičar Beljuj Bećaj u emisiji Slobodno srpski.

Komentari posetilaca