Slobodno srpski sa Brankom Ružićem
12/12/2016 14:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 177 |
|


U 271.emisiji Slobodno srpski gostovao je potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da Srbija može da uđe u Evropsku uniju i bez Kosova, ali da će pre toga morati da promeni svoj Ustav.

„Zar vi mislite da ćemo mi ući u Evropsku uniju sa ovim Ustavom...? Evo ja vam danas kažem da nećemo, možda je to bogohuljenje, ali ja vam kažem da nećemo“.

Na pitanje da li to znači da će iz preambule sadašnjeg Ustava Kosovo biti izbačeno Ružić je kazao da „moramo da budemo realistični“.

„Ako govorimo o jedinstvenom ustavnom poretku i ako tretiramo Kosovo kao našu teritoriju, zašto se mi 17 godina bavimo isključivo srpskim stanovništvom, zašto se ne bavimo Albancima, da li je to normalna situacija za jedan ustavni poredak“, upitao je Ružić koji nije mogao da konkretno odgovori zašto je to tako.

Ružić je kazao da ne veruje da je moguća, kako je kazao reintegracija kosovskog u srpsko društvo.

„Ne verujem da je moguće da povratimo Kosovo. Mi možemo da živimo u mitu o Kosovu“.

On je kazao da je politika Srbije prema Kosovu realistična, odnosno bazirana na kako je kazao „realpolitici“.

„Državna politika Srbije je sasvim jasna i utemeljena ka onome što vodi jednom održivom rešenju. Naš državni interes je da uđemo u Evropsku Uniju. Dakle, realpolitika je ono što je realno i održivo, a ne da pričate bajke i mitove. Dakle, ako je održivo da potpišete Briselski sporazum, da krenete u njegovu realizaciju, da sprečite sukobe, da nemate rat, da ta deca sutra sarađuju, to je za mene realpolitika i to je nešto što je pozitivno. Šta će na kraju „balade“ biti i gde ćemo se mi, Beograd i Priština sresti, to ne znamo“.

Govoreći o srpskoj političkoj sceni na Kosovu Ružić je kazao da bi Srbi na Kosovu trebalo da imaju svoju autentičnu kosovsku politiku i da predstavnici Srpske liste ne bi trebalo po svaku cenu da slušaju Beograd.

„Ne bih rekao da je potrebno da slušaju Beograd po svaku cenu, jer mislim da moraju da imaju neku svoju autentičnost i samostalnost. Model kako su nastali isključuje na žalost u velikoj meri tu mogućnost, ali mislim da će se na sledećim izborima to promeniti. Možemo da imamo jedinstvenu srpsku politiku, ali kosovsku. Možemo da imamo i dve tri partije, zašto da ne...“.

Ružić je kazao da srpskoj političkoj sceni nedostaju kadrovi i da veliku odgovornost za stanje u kome se nalaze Srbi na Kosovu snose i sami predstavnici Srba sa Kosova.

„Ne treba neko da dodje u Beograd da srbuje tamo, a da ovde u Gračanici dozvoljavaju da se poljoprivredno zemljište pretvara u građevisnko i kako onda oni čuvaju srpstvo, u Beogradu jel, a šta ovde rade...? Jel tako čuvaju srpstvo, jel tako čuvaju identitet, jel tako čuvaju etnički karakter opštine....dakle moramo da imamo ljude od ličnog integriteta, ljude sa kapacitetom, a ne ljude koji će za građevinsku dozvolu da uzmu po 10, 15 ili 20 hiljada evra od Albanaca“, rekao je Ružić u emisiji Slobodno srpski.


Komentari posetilaca