Slobodno srpski sa Miodragom Milićevićem
27/11/2017 12:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 163 |
|


U 302. emisiji Slobodno srpski gostovao je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) “Aktiv” u Severnoj Mitrovici Miodrag Milićević U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao  da je bilo očekivano da kandidati Srpske liste i oni koje podržava ta stranka pobede u svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Po njegovim rečima najveći doprinos tome dao je zvanični Beograd.

 
“Apsolutno je bilo nemoguće očekivati da bilo koja druga opcija dobije prednost u odnosu na Srpsku listu koja je već prethodno definisana od strane Beograda kao  prioritetna”, smatra Milićević.
 
Komentarišući odluku Srpske liste da u drugom krugu glasanja za gradonačelnika Klokota podrži protivkadidata iz svoje partije Milićević je kazao da je to što se dogodilo krajnje negativno, ne samo u političkom, već i u smislu poruke koja je poslata biračima.
 
“Time se šalje nedvosmisleno jasna poruka da iza svega toga stoji određeni politički dogovor koji je daleko skriven od očiju javnosti Međutim, gledajući sa strane, taj slučaj  je zaista nesvakidašnji. Siguran sam da je biračko telo bilo ako ne šokirano, onda barem zbunjeno”, smatra Milićević.
 
Govoreći o sve češćim porukama Beograda da što pre treba formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), kaže da je Vlada Kosova najodgovornija što taj proces još  nije počeo, ali i da Beograd ima deo odgovornosti.
 
“Apsolutno sam siguran da je i Beograd mogao mnogo ranije da uradi nešto po tom pitanju. Mogao je naprosto da prolongira implementaciju ostalih sporzuma”, kaže Milićević.
 
Izvršni direktor Aktiva, jedne od najaktivnijih NVO na severu Kosova, ocenjuje da se proteklih godina stav građana prema nevladinim organizacijama pozitivno promenio.
 
„Promenila se klima, pa samim tim i stav od 2013.godine pa do danas. To je ozbiljan zaokret. Posmatam iz ugla nekoga ko deluje baš primarno sa severa Kosova i taj stav se neverovatno mnogo promenio u pozitivnom smislu. Ranije niste imale više od jedne do dve organizacije koje nisu mogle zaista u celosti slobodno da debatuju pogotovo ne o ozbiljnim političkim temama, da se kritikuje vlast.... Takav scenario pre 2013. godine  realno nije bio moguć. Danas je situacija dijametralno suprotna. Mi u principu organizujemo sasvim slobodno događaje, bavimo se zaista ozbiljnim temama i problemima, od mladih, pa do političkih tema. Mislim da sa te strane vidim krajnje pozitivnu ulogu ovih nevladinih organizacija, rekao je Miodrag Milićević u emisiji Slobodno srpski“.

Komentari posetilaca