Slobodno srpski sa Nedžmedinom Spahiuom
29/05/2017 10:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 198 |
|


 U 291.emisiji Slobodno srpski gostovao je politički analitičar Nedžmedin Spahiu. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da odluka o raspisivanju izbora najviše šteti Demokratskom savezu Kosova ( DSK)  Ise Mustafe, jer će, kako je kazao, vrlo teško nakon izbora ponovo biti deo vlasti. Po njegovim rečima Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija je učinila pravi potez što je ušla u koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova i Inicjativom za Kosovo na čijem su čelu Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj.

„Najpametniju stvar  je uradio Kadri Veselji koji je svog potencijalno navećeg rivala Ramuša Haradinaja priuvukao sebi i on je sad potuno komotan. Da nije bilo te koalicije i da nije Haradinaju ponudio mesto kandidata za premijera on bi zapravo najviše napada imao od samog Haradinaja, ali je na ovaj način eliminisao svog najvećeg protivnika. S druge strane, bilo kakve kritike ili napadi DSK na DPK i tu koaliciju neće imati rezultata, jer su do sada bili zajedno u vlasti i služili su DPK i hteli su da im služe još godinu dana, tako da nikakve kritike na njihov račun ne vrede“.
 
Spahiu je kazao da se na Kosovu na izborima ne glasa za ideje i programe, već da to ko će biti pobednik odlučuju neki drugi faktori.
„Nažalost, na  Kosovu pobeđuje onaj ko najbolje uspe da se organizuje, ko najbolje uspe da ukrade glasove... U svakom slučaju, uvek  jedna zemlja i jedan narod imaju vladu koju zaslužuju. Dakle, ako zaslužujemo lopove imaćemo lopove, ako zaslužujemo poštene imaćemo poštene ljude“
 
Spahiu smatra da je oštra retorika Ramuša Haradinaja prema Srbiji u poslednjih mesec dana zapravo deo predizborne kampanje.
 
“Haradinaj je iskoristio to što je bio uhapšen u Francuskoj da izoštri svoj patriotizam. Time je našao povod da napada Srbiju i to najviše šteti Pokretu Samoopredeljenje i Haradinaj je zapravo time hteo da glavnog rivala stavi po strani i on je to već donekle i uspeo“.
 
Govoreći o sve češćem  pominjanju ujedinjenja teritorija gde žive Albanci od strane pojedinih političara u Albaniji i na Kosovu , a sto se u Beogradu tumači kao stvaranje Velike Albanije, Spahiu je kazao da takve priče nemaju kako je kazao veze sa realnošću.
 
„To je pre svega  neozbiljnost  Edija  Rame koji je sada u škripcu za vlast u Tirani i koji je mislio da time uceni Međunarodnu zajednicu, odnosno Zapad u smislu „ako vi meni ne ostavite vlast ili ako mi ne pomognete da ostanem na vlasti, ja ću vam uništiti vaš proizvod, odnosno državu Kosovo, koju ste vi stvorili“. To isto je uradio i Hašim Tači koji se kasnije pokajao i kazao da to on nije nikad rekao i da je to propaganda Srbije. U svakom slučaju to su neozbiljne priče, kao što je neozbiljna priča bila i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će sa sinovima da dođe da ratuje zbog Kosova, sto je u Prištini shvaćeno kao najobičnija propaganda. Srbija takođe priče o Velikoj Albaniji ne shvata ozbiljno nego priča o tome da bi skrenula pažnju i prikrila neke svoje unutrašnje stvari i probleme“, rekao je Spahiu u emsiiji Slobodno srpski

Komentari posetilaca