Slobodno srpski sa Veroljubom Petronićem
06/04/2017 13:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 149 |
|


 U 284.emisiji Slobodno srpski gostovao je direktor NVO „Humani centar Mitrovica“ Veroljub Petronić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu nestabilna, pre svega zbog kako je kazao dešavanja u regionu i svetu.

 
„Kosovo kao jedan region je vrlo nestabilno područje i vrlo lako se može po potrebi raznih interesnih grupa, zloupotrebiti za nestabilnost kako bi se neko pitanje opravdalo ili kako bi se skrenula pažnja sa nekih drugih bitnijih stvari. Trenutno je pretnja recimo situacija u Makedoniji. Znači vrlo lako može da „pukne“ i da dođe do destabilizacije koja može da se prenese i na Kosovo, i na Albaniju, i na ceo region i da dođe do velikih regionalnih konflikata između svih zajednica“.
 
Petronić koji je na čelu organizacije koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja u oblasti bezbednosti kaže da kod Srba i Albanaca na Kosovu preovladava osećaj nezadovoljstva, nepoverenja, nesigurnosti i neizvesnosti, a razlozi za to su kako kaže višestruki.
 
„Samo nepoznavanje Briselskog sporazuma, konstruktivna nejasnoća kad god zapadne neki dijalogski proces u ćorsokak i kostruktivna neiskrenost i Beograda i Prištine i prema Srbima i prema Albancima, sve su to razlozi zbog kojih je situacija ovakva“.
 
Petronić je kazao da prema istraživanju koje je radio Humani centar Mitrovica velika većina Srba smatra da Kosovo ne treba da ima svoju vojsku.
 
„87,07% Srba smatra da ne treba da se formira vojska Kosova, a 74% smatra da Srbi ne treba da uđu u vojsku Kosova ukoliko se ona formira. Zašto? Razlozi su mnogi zbog toga, prvo po Ustavu treba da postoji 10% manjinskih zajednica Srba, i 10% drugih ostalih manjinskih zajednica. To nije ispoštovano. Vi danas imate svega 46 Srba u kosovskim bezbednosnim snagama, ali da bi Srbi ušli  i da  bi prihvatili mora prvo da se promeni kompletna komandna struktura, svi oni koji su učestvovali u OVK. Dakle Srbi ne  veruju, dok se ne promeni ta komandna struktura, dok ne budu došli neki mladi ljudi koji imaju čistu prošlost, onda tek možemo da počnemo da pričamo o približavanju i toj nekoj tematici“, rekao je Veroljub Petronić u emisiji Slobodno srpski. 

Komentari posetilaca