"Sporazum o priznavanju diploma koristan i za Srbe i za Albance"
23/02/2016 17:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 931 |
|


Kada bi došlo do integrisanja Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u kosovski obrazovni sistem, jedinu štetu bi imala Srbija smatra profesor Aleksandar Đikić.

Obrazovanje i međusobno priznavanje diploma između Beograda i Prištine bile su česte teme razgovora u Briselu. U praksi nije urađeno mnogo toga, a na priznavanje diploma čekalo se punih 5 godina, istakao je predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić u emisiji Sporazom.

"Kada bi došlo do integrisanja prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u kosovski obrazovni sistem, jedinu štetu bi imala Srbija" kazao je Đikić.

Leon Maljazogu, izvršni direktor instituta Demokratija za razvoj je rekao da je ovo vrlo kompleksno pitanje, ali da donosi veliku korist i Srbima i Albancima.

Sporazum o međusobnom priznavanju diploma donet je januara ove godine u Briselu. Kada bi se se primenio u praksi, doneo bi mnoge koristi kako za srpsku, tako i za albansku zajednicu saglasili su se sagovornici.

Emisija “Sporazum” se emituje na RTV Kim, TV Mreži i Kosma mreži.

 


Komentari posetilaca