Jevtić: Srbi će izaći na kosovske izbore
25/07/2013 23:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1743 |
|

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova  i izvršni direktor Samostalne liberalne stranke (SLS) Dalibor Jevtić  izjavio je za JUGpress da će Srbi svakako izaći na kosovske izbore  a da je samo pitanje u kolikom broju.
 
-Neće biti privremenih organa, biće legitimno izabrani predsedinici opština. Na severu Kosova je i danas KFOR tako da  “pretnje” da će oni “doći” nisu na mestu, rekao je Jevtić. On je dodao i da če SLS učestvovati na lokalnim izborima na severu Kosova . 
- Ono što svakako raduje jeste da nam građani sa severa Kosova sve više prilaze i mi smo već u fazi formiranja opštinskih odbora u četiri opštine na severu . Dakle, ne samo da ćemo učestvovati, već očekujemo i dobre izborne rezultate, za nekog možda iznenađujuće, ali za nas koji radimo na terenu to će biti još jedan rezultat našeg od početka ispravnog stava kao i rezultati koje smo postigli do sad kao politička partija, rekao je Jevtić.
 
-Još od 2007. godine Samostalna liberalna stranka je govorila da je najbolji način za ostvarivanje interesa srpske zajednice na Kosovu upravo kroz učešće na izborima i samim tim uključivanje u kosovske institucije.  Ispravnost takvog stava je dokazana unazad šest godina, a potvrda je došla  i iz  zvaničnog Beograda koji je konačno shvatio da Srbi treba da izađu na izbore. Srbi na severu Kosova treba da učestvuju na izborima a da bi veći broj i uzeo učešće potrebno je da se ukloni svaka potencijalna bezbedonosna pretnja kako bi izbori bili fer i demokratski, dodao je Jevtić. 
On smatra da su Srbi “više dobili nego izgubili dosadašnjim učešćem na
parlamentarnim I lokalnim izborima na Kosovu”. 
- Gde bi bilo Štrpce i kakvi  bi bili Gračanica, Parteš, Klokot a da nisu ljudi sa vizijom preuzelli odgovornost i uzeli učešće na tim izborima? Rezultati su više nego vidljivi i veoma lako merljivi. Uvek će biti onih koji to neće priznati, ali odgovorno tvrdim nakon,  recimo, preko 100 novo izgrađenih srpskih kuća u Štrpcu, da je u znatnoj meri proces iseljavanja Srba sa Kosova minimalan upravo našim učešćem i radom unazad nekoliko godina, rekao je Jevtić.
 
On uopšte ne postavlja pitanje neophodnosti učešća Srba južno od Ibra na lokalnim izborima.
 
-Što se listi tiče citiraću predsednika  SLS Slobodana Petrovića : čemu zajedničke liste Srba?  Kao po pravilu, kada se približe izbori na Kosovu, pojedini lokalni političari sa Kosova u nedostatku ideja i programa,  plasiraju ideju o nekakvim „državnim listama“ i „jedinstvenim nastupima“  Srba koje bi kreirale njihove stranačke centrale iz Beograda. Svaki poznavalac izbornih zakona i procesa na Kosovu će vam potvrditi da je netačno da će u slučaju zajedničkog nastupa srpskih stranaka na kosovskim izborima izborni rezultati biti povoljniji za srpsku zajednicu. Iza toga naravno ne stoji želja da kosovski Srbi budu više i bolje zastupljeni u kosovskim institucijama, već želja pojedinih srpskih političara s Kosova da svoju nesposobnost prikriju pravljenjem nekog poludelegatskog sistema u kome bi podela funkcija bila zasnovana na političkoj trgovini partijskih centrala, a ne na osnovu rezultata izborne utakmice.
 
-Ideja o zajedničkim listama i skrivanje iza navodnog jedinstva Srba na Kosovu uz nekakvu podršku zvaničnog Beograda, a koja ne dozvoljava srpskim biračima da sami odluče ko će ih u institucijama predstavljati ima svoj koren u fundamentalnom neznanju da su Srbi u opštinama sa srpskom većinom ubedljiva, a ne tesna većina i sebi mogu da dozvole da sami izaberu svoje predstavnike bez straha da će u izbornim procesima usled rasipanja glasova ostati bez svojih predstavnika, rekao je Jevtić..
 
- Dakle, čemu zajedničke liste?  Čemu zaklanjanje iza nacionalnog jedinstva ako se na lokalnim izborima u opštinama sa srpskom većinom na izborima takmiče srpske partije sa srpskim partijama, bez bojazni da se u tom procesu desi neko značajno prosipanje glasova iz koga bi proizišlo da opštine sa srpskom većinom ostanu bez svojih predstavnika u opštinskim vlastima, pita Jevtić.
 
Na pitanje da li je on kao  ministar za povratak i zajednice, zadovoljni stanjem u kome se nalazi srpksa zajendice u celini i, naročito, povratnici o da li je  zadovoljan povratkom , Jevtić je rekao  da je “ generalno gledajući , situacija u srpskoj zajednici na Kosovu  bolja nego što je bila i od mesta do mesta ona se razlikuje”.
 
-Na Kosovu se živi teško.  Ekonomski uslovi su daleko od idealnih, i u tom smislu ima dosta problema”, rekao je Jevtić i dodao da  je “pozitivan trend  u srpskoj zajednici nešto što raduje, ali ima još dosta posla kako bi se reklo da je situacija na zadovoljavajućem nivou.
 
- Povratak je na nezadovoljavajućem nivou, nema onog masovnog povratka na koji se čeka evo skoro 14. godina.  Ali,  imamo konačno prvi “urbani povratak” u sam centar Prizrena, zatim integraciju interno raseljenih osoba  u one sredine u kojima oni žele da žive. Jednako je važan opstanak Srba kao i njihov povratak na Kosovo, jedno bez drugog ne može.  I naš  posao jeste upravo da radimo na oba polja kako bi smo imali održivi povratak, zaključio je Jevtić.
 
Izvor: Glas Juga, New press
 
 

Komentari posetilaca