Najkraća oficirska karijara: Šta je Peci mislio?
20/06/2013 09:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1705 |
|

 
 
 
 
Kosovski analitičar i bivši političar Azem Vlasi ocenio je da je potez prištinskog oficira za vezu Ljuljzima Pecija, koji je samo nakon dva dana boravka u Beogradu pri Misiji EU podeno ostavku – neuspeh države i u odnosima sa Srbijom i prema međunarodnoj zajednici. 
 
Politički analitičar Fatmir Šeholi, Pecijev potez je ocenio kao - "nezreo i nedoličan".
 
Peci je podneo ostavku, nezadovoljan kritikama kosovskog premijara Hašima Tačija, a kao razlog je naveo to što ga je Tači kritikovao zbog izjava medijima "da se normalizacija odnosa može očekivati tek kada Srbija prizna Republiku Kosovo, preneli su prištinski mediji.
 
- Za diplomatu visokog kalibra nedolično je da na ovakav način postupi i da samo posle 48 sati daje ostavku, jer time na neki način dokazuje da nije bio zreo ni za ambasadora u Švedskoj, rekao je Šeholi Tanjugu.
 
Politički analitičar iz Prištine smatra da je Pecijeva izjava u Beogradu, s obzirom na celokupnu politički situaciju i odnos između Beograda i Prištine, bila preuranjena i da nije bila u kontekstu normalizacije odnosa.
 
Osvrćući se na izjavu Pecija da se "normalizacija odnosa može očekivati tek kada Srbija prizna Republiku Kosovo, Šeholi kaže da svi na Kosovu teže tome, ali da se zna kako Srbija gleda na status Kosova i da diplomata takvog kalibra nije smeo na takav način da postupi u Beogradu.
 
- Očigledno je to bio glavni razlog što mu je Tači zamerio na prvim nastupima u Beogradu - to nije bilo u najboljoj nameri ka toj normalizaciji odnosa, ističe Šeholi.
 
Šeholi je naglasio da potez Pecija, koji je posle dva dana podneo ostavku, smatra "kardinalnom greškom", jer "diplomate tako ne rade".
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da potez Ljuljzima Pecija govori da on, ipak, nije shvatio funkciju oficira za vezu i da izjave koje je davao nisu bile u skladu s njom.
 
Janjić naglašava da to ne značni da Tači ne deli Pecijevo mišljenje, ali da je on, kao glavni pregovarač, najodgovorniji za realizovanje procesa primene briselskog sporazuma.
 
- Sigurno da ta vrsta izjava ne odgovora funkciji oficira za vezu i verujem da je Tači zbog toga imao mnogo primedbi sa beogradske strane, ali i od međunarodne zajednice, rekao je Janjić Tanjugu i dodao da će Peci verovatno ući u Ginisovu knjigu rekorda kao diplomata koji je najkraće izdržao na zadatku.
 
On ukazuje da je Peci dao nekoliko intervjua na Kosovu koji su "izazivali tenziju i pokazivali da Peci neće ostati u okvirima onoga što se očekuje od oficira za vezu".
 
- Mislim da je bolje i za Pecija i za kosovsku vladu i za proces normalizacije da se to razrešilo brzo i na ovaj način, a biće imenovan novi oficir za vezu i neće doći do vakuuma, kaže Janjić.
 
Napominjući da Peci, po svemu sudeći, nije shvatio funkciju oficira za vezu, Janjić je ukazao da su intelektulaci, posebno angažovani kakav je Peci, spremni da daju svoje dodatne komentare, što je često problem između vlada i diplomata iz tih krugova. 
 
- Peci sigurno ne spada u birokrate koji mogu da se dnevno konsultuju sa vladom u Prištini, kaže Janjić.
 
Beograd i Priština razmenili su 17. juna u podne oficire za vezu, pošto je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariji EU u Prištini, a Peci u Misiji EU u Beogradu.
 
Time je zvanično izvršena razmena oficira za vezu, što je jedan od rezultata pregovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija.
 
Izvor: New Press, Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca