Novi predlog za dijalog o telekomunikacijama
18/06/2013 10:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1739 |
|

 
Pregovarački tim Vlade Srbije za oblast telekomunikacija uputio je danas u sedište EU u Brisel, elektronskom poštom, novi predlog za rešavanje jedine sporne tačke, od ukupno sedam, koje su bile predmet razgovora timova Beograda i Pristine.
 
Ukoliko bude bilo potrebe za dodatnim konsultacijama i razjašnjenjima to ce biti učinjeno tokom dana kroz komunikaciju elektronskim putem, rečeno je za Tanjug u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. 
 
Odgovor na najnoviji predlog za resavanje jedine preostale sporne tacke iz oblasti telekomunikacija iz Brisela I Pristine očekuje se danas u toku dana, a najkasnije sutra, istakli su u Ministarstvu spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija.
 
Delegacije Beograda i Prištine nisu ni posle gotovo šest sati pregovaranja uspele da se dogovore o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i licenci za srpske operatere, izjavio je u Briselu Rasim Ljajić, potpredsednik vlade Srbije i ministar telekomunikacije. 
 
- Imamo napredak u pregovorima ali još ne i dogovor, rekao je Ljajić izlazeći juče iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojoj se dijalog vodio uz posredništvo Pjera Mirela, generalnog direktora za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji. 
 
Ljajić je izjavio da je prištinska strana, koju je predvodila potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, odbila kompromisne srpske predloge o licenci za mobilnu telefoniju u Zajednici srpskih opština i pozivnom broju za Kosovo. 
 
- Mi smo sa EU usaglasili tekst sporazuma, ali je prištinska strana odbila prvu tačku, koja se odnosi na međunarodni pozivni broj za Kosovo, rekao je on. Ljajić je objasnio da je srpska strana predložila da od nadležne međunarodne agencije zatraži pozivni broj koji bi zatim ustupila Kosovu, ali da Priština to odbija i insistira da Kosovo taj broj samo zatraži, uz pristanak Srbije. 
 
- Mi ne sporimo da Kosovo dobije broj, ali tražimo da se ispoštuje procedura, istakao je Ljajić dodajući da Kosovo jedino preko Srbije može da dobije međunaodni broj. 
 
Kada je reč o licencama za mobilne operatere u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, dogovor takođe nije postignut, mada je, kao što je rekao Ljajić, došlo do izvesnog približavanja stavova. 
 
-Dogovorili smo se da ostavimo u Brisel novi predlog, rekao je Ljajić i najavio da će onda o tom predlogu konačnu odluku doneti predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači kada se 20. juna budu sastaliu kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. 
 
On je istakao da izostanak dogovora ne probija rok koji je utvrđen prema ranije usaglašenom planu impementacije. 
 
- Imamo vremena do 20. juna, rekao je Ljajić. 
 
Potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri optužila je beogradsku delegaciju za opstrukciju dijaloga o telekomunikacijama, struji i pravosuđu i najavila da će Kosovo međunarodni pozivni broj tražiti preko Albanije.
 
- Na žalost, nije bilo napretka, rekla je Tahiri i dodala da je beogradska delegacija na jučerašnju rundu pregovora došla nepripremljena i da je u poslednji čas povlačila saglasnost o već postignutim rešenjima.
 
- Mi već dve godine trošimo vreme na diskusije o energiji i telekomunikacijama, rekla je potpredsednica kosovske vlade i dodala da građani očekuju rezultate dijaloga.
 
Ona je objasnila da je glavni problem u tome što Srbija insistira da "u ime Kosova" zatraži međunarodni pozivni broj od nadležnog internacionalnog tela, dok Priština želi da ga sama zatraži.
 
- Mi bismo hteli da sami zatražimo broj uz pomoć EU, a ako već treba neka druga zemlja da ga traži, mi bismo voleli da to bude Albanija, rekla je ona.
 
Tahiri je, kao sledeći problem, navela to što Srbija traži licencu za mobilne operatere na severu Kosova.
 
- To po kosovskim zakonima nije moguće, već se mora raspisati tender na koji mogu da se prijave svi, a licencu dobija najpovoljniji ponuđač, rekla je ona i dodala da je slična situacija i sa elektroprivredom, jer na Kosvu po zakonu sme da postoji samo jedan proizvođač i distributer struje.
 
Tanjug iz briselskih diplomatskih krugova saznaje da je Mirel tokom današnjih razgovora pohvalio "kreativni pristup" beogradske strane tokom dijaloga. Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je predvodila radnu grupu za pitanje snabdevanja Kosova električnom energijom koja je paralelno vodila razgovore u zgradi EEAS, nakon današnje runde nije davala izjave novinarima. 
 
Izvor: Tanjug, New press
 
 

Komentari posetilaca