Vulin: Srbija ne priznaje privatizaciju na Kosovu
22/07/2013 13:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1693 |
|

Srbija ne priznaje privatizaciju koja je spovedena na Kosovu jer je monoetnička. Prvi sledeći sporazum će bito oko imovine i kulturne baštine Srba na KiM, kazao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Aleksandar Vulin. On je učestvujući na skupu posvećenom predlogu mera zaštite srpske imovine na Kosovu rekao da je jedan od razloga što se prošle godine započelo sa prikupljanjem svih podataka o tome "koliko na Kosovu imamo, šta je oteto i kako i kada je prodato", jeste to što se o imovini mora razgovarati.
 
- Država Srbija ne priznaje privatizaciju koja je sprovedena na KiM. Ona jer spovedena monoetnički, po nacionalnoj osnovi. Vreme je da država Srbija prikupi sve podatke i zna šta je njeno i koja su njena potraživanja i da, pošto sabere šta ima, bude spremna da prva izađe sa stavom i sa konkretnim predlozima i zahtevima. Nijednog dinara, nijedne fabrike nećemo i ne smemo da se odreknemo, poručio je Vulin.
 
On je dodao da je svako potraživanje važno i da srpski pregovarački tim mora sve to da zna, kako bi znao šta može da potražuje i šta bi mogao da dobije.
 
Vulin je ponovio da u privatizaciji na Kosovu Srbija nije učestvovala i da ne priznaje njene rezultate privatizacije koje ne priznaje nii Unmik.
 
- O svemu tome raspavljaće se u Briselu, a mora da se videti koliko je Srbije uložila na KiM do 1999. Na stotine miliona dolara ulagala i posle tog perioda, kazao je Vulin i naveo da će Zajednica srpskih opština imati svoju imovinu i da treba da se vidi šta će od imovine Srbija preneti na Zajednicu i pozvao privrednike da iznesu svoje predloge mera pošto je njihov patriotski zadatak da kažu i pomognu da država i njeni građani zaštite svoju imovinu na Kosovu.
 
Vulin je podvukao da će Srbija insistirati na svojim ekonomskim interesima kao i interesima svog naroda, uz napomenu da je sve što je statusno neutralno - prihvatljivo i može biti predmet razgovora.
 
Izvor: New press
 

Komentari posetilaca