A KAKO NAS NISTE ZAPOSLILI DO SAD
06/10/2013 08:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2091 |
|


Medija centar Čaglavica, 04.10.2013.godine – Tema debate, održane u Medija centru, u okviru projekta Srpsko-srpski dijalog, bila je „Problemi manjina na Kosovu, za vreme predizborne kampanje“. Sa četrnaestoro građana različitog pola, starosti i obrazovanja, razgovarali su: Lazar Radulović, predsednik Narodne crnogorske partije Kosova, Edi Ibraimi, predsednik Građanske inicijative Savez Roma Kosova i Sali  Fehim, nosilac liste Stranke demokratske akcije Gore. 
Većina učesnika debate misli da će izbori da budu neregularni, kao i uvek do sada i da su stranke, tj. njihovi predstavnici krenuli u veoma prljavu predizbornu kampanju, međusobno se optužujući i dajući obećanja koja su nerealna. Učesnici debate takođe misle da postoje pretnje glasačima, od strane stranaka koje imaju podršku, ili kosovskih, ili institucija Republike Srbije.  Briselski sporazum, a samim tim i ovi izbori, izazivaju strah kod onih građana koji rade u institucijama Republike Srbije na Kosovu, jer misle da će se ugasiti njihova radna mesta i da će ostati bez plata i socijalnih primanja. 
Edi Ibraimi, predsednik Građanske inicijative savez Roma Kosova, kaže da predstavnici romskih partija i građanskih inicijativa, koji su se kandidovali na ovim izborima nemaju velikih problema, u odnosu na rezultate koje očekuju. Naime, posle ovih izbora, romska zajednica će biti jača i kompaktnija, opredeljena za integraciju u kosovsko društvo i spremnija da, uz pomoć svih dobronamernih, sama, za sebe, stvara bolje uslove života. 
Goranska zajednica ima velikih problema i trpi pritiske i ucene, i od institucija Kosova i od pojedinaca iz institucija Srbije, kaže Sali Fehim, nosilac liste Stranke demokratske akcije Gore i dodaje da su Goranci  silom prilika naterani da počnu da se bave politikom, jer do sada niko nije ništa uradio, a što bi poboljšalo njihov život. Goranci u potpunosti poštuju Briselski sporazum i spremni su da ispune sve dogovore koje postignu premijeri Srbije i Kosova. Sali Fehim, takođe smatra, da je došlo vreme da Goranci masovnim izlaskom na lokalne izbore, izaberu lidere koji će zastupati njihove nacionalne, ali pre svega, ekonomske interese. On je takođe istakao, da Goranci imaju veliko poverenje u državni vrh Republike Srbije i nadaju se da će prilikom dogovora Beograda i Prištine, Beograd zaštititi  i njihove interese, a ne samo interese Srba.
Predsednik Narodne crnogorske partije Kosova, Lazar Radulović, smatra da je biračko telo malobrojne crnogorske zajednice na Kosovu oslabljeno postojanjem tri partije koje ih okupljaju, ali se nada da će već na sledećim parlamentarnim izborima, dve crnogorske partije nastupati zajedno. Osim nedostatka novca, koji je problem svih manjih partija i partija koje nemaju oslonac na neku od institucija, Radulović ističe problem prilikom registracije birača koji su raseljeni van Kosova. Veliki broj raseljenih Crnogoraca neće moći da glasa na lokalnim izborima na Kosovu zbog određenih uslovljavanja Centralne izborne komisije, tj. zbog pravila koja nisu na vreme saopštena biračima i samim partijama. 
 
 

Komentari posetilaca