Adrijana Hodžić: Izbori na severu su specifični
03/06/2019 16:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 636 |
|


Čaglavica, 03.06.2019. - Ministarka administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Adrijana Hodžić  izrazila je  zabrinutost zbog situacije nastale tokom i posle akcije Policije Kosova u utorak 28.maja kada su uhapšene osobe osumnjičene za šverc, zloupotrebu službenog položaja i korupciju.

“To je zaista još jedna teška situacija koja je zadesila građane koji žive na severu Kosova. Ja sam imala prilike da baš tog dana budem u samom centru grada u Severnoj Mitrovici i mogla sam da zapazim ljude na ulici koji su zaista bili zabrinuti. Ono što je dobro po pitanju cele te priče je da stvar nije eskalirala i dobro je da su svi politički predstavnici slali poruke mira. Tražili su da građani ostanu smireni, kako bi se izbegla neka veća katastrofa”, rekla je Hodžićeva.

Komentarišući nedavno održane lokalne izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova kazala je da  ti izbori nisu uobičajni lokalni izbori kao bilo gde drugde na Kosovu, pre svega zato što su dogovoreni Briselskim sporazumom iz 2013.godine, a Beograd je učestvovao i u predizbornom i izbornom procesu od samog početka.

Na pitanje voditelja zašto nije bilo drugih kandidata iz srpske zajednice, osim onih koje je predložila Srpska lista, Hodžićeva kaže da je jedan od najvećih razloga to što je nakon šest godina od prvih lokalnih izbora na severu svima postalo jasno koliko je proces integracije severa u kosovski sistem težak i da jednostavno nema ljudi koji bi preuzeli odgovornost.

“Što se tiče nivoa demokratije, ne samo na severu nego uopšte na Kosovu, ja zaista o tome ne bih želela da govorim zato što su mnoge odluke i mnoga rešenja nametnuta rešenja”, ocenjuje akteulna ministarka lokalne samouprave.

Objašanjavajući složenost situacije na severu Kosovu, Hodžićeva je označila zdravstvo i školstvo kao neke od najkompleksinijih oblasti.

“Lokalnim izborima Priština je napravila mehanizam za integraciju severa u kosovski sistem što znači svi segmenti društva na severu Kosova bi trebalo da se integrišu u kosovski sistem, kao što se dogodilo sa policijom i sa tužilaštvom, a sada su na red sektori prosvete i zdravstva. Oko ova dva pitanja postoje dve totalno različite tačke gledišta kada su u pitanju Beograd i Priština i mislim da će to biti veliki izazov”, kazala je ministarka.

Adrijana Hodžić, koja je do nedavno  bila glavna izvršna službenica u opštini Severna Mitrovica napomenula je da do 2013.godine u toj opštini nije bilo većih ulaganja, a od tada do danas iz različitih kosovskih i međunarodnih fondova investirano je samo za kapitalne investicije oko 11 miliona evra, a kao neke od najznačajnijijih investicija pomenula je izgradnju hale sportova, vatrogasne i autobuske stanice.

Kao jedan od neuspeha dok je bila na čelu opštinske administracije vidi “nedovoljno učešće građana u  javnim stvarima”.

“Mislim da nismo bili dovoljno ažurni u izgradnji nekog mehanizma da građane više uključimo u procese donošenja odluka. Zamerka je velika što nemamo veći broj građana da učestvuju kada su u pitanju javne rasprave ili kada su u pitanju skupštine koje su javne gde građani treba da učestvuju”, izjavila je u emisiji Slobodno srpski Adrijana Hodžić.

 

 


Komentari posetilaca