Apostolova: Sudbina EU i Kosova je da budu zajedno
08/05/2019 10:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 605 |
|

 

RTV KIM, Radio kontakt Plus, 08.05.2019. - Sudbina Kosova i EU je da budu zajedno, saopštila je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova povodom Dana Evrope.

Povodom Dana Evrope koji se obeležava danas, Natalija Apostolova je govorila o mladim ljudima na Kosovu i njihovoj ulozi u društvu. Napominje da “mladi pokazuju put ka evropskoj budućnosti Kosova”.

“Ključni sastojak uspešnog društva je dobro obrazovanje. Poslednjih godina, EU je prioritet dala obrazovanju. Želela bih da vidim da je prosvetni sistem vredan potencijala mladih koje sam srela”.

Ističe da, nakon završetka školovanja, mladi ljudi na Kosovu moraju da dobiju mogućnost da postanu deo kosovskog tržišta i budu konkurentni.

“Vlada mora da uvede ekonomsku politiku, da garantuje vladavinu prava i standarde koji su neophodni za privlačenje investicija. Kosovo mora da se samo suoči sa konkurentnim prednostima i podrži sektore koji će zameniti uvoz sa izvozom i stvaranjem radnih mesta. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je Kosovo zaključilo sa EU, može biti od velike pomoći da bi se to postiglo”.

Podseća da je Evropska unija najveći investitor na Kosovu, te da je do sada uloženo preko 2,5 milijardi evra u svaki segment društva.

“Prvo i najvažnije, radimo za mlade da bi na Kosovu imali uslove za dobar život, za sebe i svoje porodice. Želimo da mladi imaju mogućnost da putuju širom Evrope da stiču iskustva koja će moći da primene na to da Kosovo učine uspešnim. U tu svrhu, obezbedili smo na hiljade stipendija u EU za kosovske studente preko programa Erasmus+”.

“Vizna liberalizacija može da bude od presudnog značaja za dalje unapređenje prilika koje već nudimo za mobilnost mladih. Želimo da narod na Kosovu može da putuje bez vize što je pre moguće”.

Podseća da su Evropska komisija i Evropski parlament potvrdili da je Kosovo ispunilo sve uslove i preporučili da se ukinu vize. Konačnu odluku tek treba da donese jedan od odlučujućih organa EU, Savet.

“Donošenje odluke može trajati dugo u EU, a Vlada Kosova mora još uvek da radi na ubeđivanju zemalja članica EU da će vizna liberalizacija biti dobra za sve. Uz izbore za Evropski parlament kasnije ovog meseca, potrebno je još vremena da bi ovi napori dali plodove”.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu poručuje da je sudbina EU i Kosova da budu zajedno.

“Naši putevi se neće razmimoići. Pa ipak, da bi Kosovo uspelo na duže staze, pokretačka snaga mora da potekne iznutra. Mladi pokazuju put. Lideri Kosova moraju da ga prate. Nijedan lider ne treba da bude zadovoljan mogućnošću da će njegovi najbolji i najpametniji hteti da odu. Umesto toga, trebalo bi da uradi sve što je u njegovoj moći da ih ubedi da ostanu na Kosovu. Ulaganje u obrazovanje, stvaranje radnih mesta, vladavinu prava i održivi razvoj je pravi put. Mladi pokazuju put”, zaključuje Apostolova.

 


Komentari posetilaca