Arber Vokri: Odluka Ustavnog suda o imovini Visokih Dečana je politička
26/02/2024 10:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 63 |
|


Medija centar Čaglavica, 26.02.2024. - Zamenik ministra administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Arber Vokri rekao je u emisiji Slobodno srpski da je odluka Ustavnog suda Kosova kojom se lokalne vlasti u Dečanima obavezuju da uknjiže imovinu manastiru Visoki Dečani politička i da je Ustavni sud u tom slučaju napravio grešku.

„Nije sasvim ispravno da tako neispitano Ustavni sud Kosova odobri odluke koje je donela Miloševićeva vlast. Mi nismo za to da dominiramo nad tim manastirom ili Srpskom pravoslavnom crkvom na Kosovu, nego mora da se uzme u obzir i pod kakvim uslovima su se razvijale stvari pre rata. Inače, opštine imaja ovlašćenja nad kojima mi kao ministarstvo ne utičemo, možemo da im pomognemo ili da im damo opomenu“.

Na pitanje da li je ministastvo administracije lokalne samouprave opštini Dečani izreklo opomenu ili dalo preporuku da uknjiži imovinu Visokih Dečana, Vokri je ponovio da je u pitanju politička odluka Ustavnog suda i da je u ovom slučaju potreban „iskren dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom“.

Hetemi od novembra prošle godine ide normalno na posao

Arber Vokri koji je kao zamenik ministra administracije lokalne samouprave poslednjih meseci često boravio na severu Kosova, posebno u Leposavću, potvrdio je da gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, nakon što je preuzeo dužnost, oko sedam meseci uopšte nije napuštao zgradu opštine Leposavić.

„Gospodin Hetemi je tako sticajem okolnosti postao kao glavni lik u jednoj čudnoj priči i boravio je nekih sedam meseci unutar opštinske zgrade, kao da je postao neki zatočenik u sopstvenoj kancelariji. To je bilo iz razloga što KFOR nije bio voljan da garantuje da se on može vratiti ako jednom izađe iz zgrade opštine. Od novembra meseca KFOR više nije tamo, tu je samo policija i nema problema ni za koga da uđe i izađe“.

Vokri je kazao da su “svi svesni” da nove opštinske vlasti na severu Kosova nemaju potpuni legitimitet i da niko nije srećan zbog toga.

“Ipak možemo reći da taj koji ima par procenata glasova ima veću legitimnost nego neko ko nema nijedan glas. Inače dok smo svesni toga i gradonačlenici su oprezni da ne preduzimaju neke mere koje bi imale neke dugotrajne posledice na stanovništvo i na samu opštinu. Svakako oni su u dnevnom kontaktu sa građanima i kada je nešto što je za njih uvek se iskoordinišu i neće da preduzimaju neke korake koji ne bi bili u skladu sa voljom naroda”.

ZSO kad Srbija prizna Kosovo

Govoreći o sporazumima dogovorenim u Briselu između Beograda i Prištine  Vokri je rekao da je Kosovo “spremno da sprovede sve sporazume uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština”, ali tek kad, kako je rekao “Srbija ispuni svoj deo”.

„To se odnosi pre svega na priznavanje naše države. Bilo  bi najbolje ako i deklarativno Srbija prizna Kosovo, ali ako to ne uradi ipak nek se sprovodu oni delovi (sporazuma) koji imaju takav značaj, kao da se de fakto priznaje“.

O “sukobu” sa Srbima u Briselu i posle Brisela

Objašnjavajući zašto je grupu Srba, koju su činili predstavnici srpskih NVO, i zamenik kosovskog Ombudsmana, koja je prošle nedelje u Briselu imala sastanak sa evropskim parlamentarcima, nazvao „vučićevim propagandistima“ Vokri je rekao da oni na tom sastanku “nisu dali ispravan prikaz stvarnosti Kosova“.

Vokri koji je takođe sa svojom delegacijom u kojoj je bilo dvoje Srba, Katarina Ađančić zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice i Radojica Radomirović zamenik ministra za zajednice i povratak, prisustvovao tom sastanku, rekao da se i oni (Ađančićeva i Radomirović) nisu složili sa onim što su čuli od prve grupe Srba koja je u Bisel, kako je rekao, boravila na poziv Viole Fon Kramon izvestitelje Evopskog parlamenta za Kosovo.  

„Oni (prva grupa Srba ) su njihov sastank imali par sati pre nas. I onda smo mi hteli, pošto smo bili u isto vreme na istom mestu da razgovaramo, da saslušamo šta će se tu reći, možda i mi možemo da tu damo neki doprinos. Dozvolili su nam da prisustvujemo tom sastanku. Dok smo bili tu ja sam pažljivo slušao sve izjave predstavnika srpskih nevladinih organizacija – Srba sa Kosova i baš mi nije bilo milo to što sam čuo. Ne samo ja nego sa tim izjavama nisu bili složni ni gospodin Radomirović, ni gospođa Anđančić“.

Na pitanje zašto Ađančićeva i Radomirović tada nisu reagovali, nego je to uradio on, Vokri je kazao da je bilo tehničkih problema, jer organizatori nisu obezbedili prevod.

„Gospođa Ađančić razume engleski, ali ne ume da govori tečno, gospodin Radomirović slabo razume engleski, ali sam mu preneo nešto od onoga šta sam čuo tu takođe i gospođa Ađančić. Mi znamo kakve stavove imamo i pre nego što smo prisustvovali tom sastanku. Ja sam reagovao u moje ime i pozvao sam sve prisutne da poslušaju i moje kolege dakle i gospođu Ađančić i gospodina Radomirovića, ali nisu imali volju za to, ne samo da nisu imali prevod, već i baš nisu hteli da ih slušaju”.

Komentarišući to što su podršku predstavnicima srpskih NVO Jovani Radosavljević, Miodragu Milićeviću, Dragiši Mijačiću, Isaku Vorgučiću i zameniku kosovskog ombudsmana Srđanu Sentiću, nakon povratka iz Brisela pružili ambasadori zemalja Kvinte, Vokri je rekao da je Kvinta u ovom slučaju bila “malo pristrasna”.

„U ovom slučaju Kvinta je malo pristrasna, jer ima dugogodišnju saradnju sa ovim nevladinim organizacijama, uz to ne želi da shvati ili da prizna da ima i jedan drugi deo Srba koji nije saglasan sa izjavama ovih organizacija i sa njihovim stavovima. Ignorisanje tog dela srpskog življa ovde mislim da je nedemokratsko i neispravno“, rekao je u emisiji Slobodno srpski zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri.


Komentari posetilaca