Biserko: Prijemom Kosova u Savet Evope Beograd ne gubi ništa, a Srbi dobijaju
22/04/2024 09:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 15 |
|


Slobodno srpski, 22.04.2024. - Predsednica Helsinškog odbora za ljudska u Srbiji Sonja Biserko rekla je u emisiji Slobodno srpski da je odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) da preporuči Komitetu ministara SE prijem Kosova u tu najstariju panevropsku organizaciju očekivana i normalna stvar, jer je ono već članica Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i dr.

Formiranje Specijalnog tima Srbije koji bi trebalo da spreči prijem Kosova, sa potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem na čelu, vidi kao „bacanje prašine“.

„To je pokušaj da se homogenizuje narod na jednoj premisi, koja je pre svega netačna, i koja ima za cilj da stvori jednu atmosferu ugroženosti srpskog naroda, a i u funkciji je izbora koji bi trebalo da budu u junu. Jer, znate, kada homogenizujete tako, onda ti izdajnici iz opozicije, šta ima tu da traže kada je srpski narod ugrožen”, kaže Biserko.

Ulazak Kosova u Savet Evrope, koji se prvenstveno bavi zaštitom i unapređenjem ljudskih prava i pravnom državom, za nju je “normalan sled koraka”.

“Time Beograd ništa ne gubi u ovom trenutku, a Srbi sa Kosova dobijaju pristup međunarodnim institucijama koji do sada nisu imali, kao što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu”, smatra ona.

Najave da bi Srbija u slučaju eventualnog prijema Kosova mogla da istupi iz te međunarodne organizacije vidi kao manipulacije javnim mnjenjem.

“U to ne želim da verujem zato što mislim da bi to ugrozilo pre svega put Srbije ka Evropskoj uniji, gde smo opredeljeni da idemo. I drugo, ugrozilo bi isto mogućnost građana Srbije da se obrate tom sudu i mnoge druge stvari. Jer je Konvencija za ljudska prava, evropska konvencija, ta preko koje se ocenjuje kakvo je stanje ljudskih prava u Srbiji, Kosovu ili bilo gde u regionu…”, kaže Biserko.

Predsednica i osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji smatra da bi inicijativa za povraćaj smrtne kazne u pravni sistem Srbije bila veoma opasna.

“Pa, tek to će doprineti toj oceni o poštovanju ljudskih prava u Srbiji. A ukidanje smrtne kazne je jedna od vrlo važnih civilizacijskih odluka svih onih zemalja koje su ukinule smrtnu kaznu. Ne želim da verujem u to, mislim da je to u sferi neke pretnje, nekog nesnalaženja u novoj situaciji. Predsednik je jako dugo uživao podršku Zapada, bio je tolerisan u mnogim situacijama, pogotovo kada je počela ova eskalacija prema medijima i kritičkom mišljenju. On je mislio da će to moći da to traje u nedogled, međutim, iz raznih razloga su se stvari okrenule, tako da on više ne uživa tu vrstu poverenja Zapada, pogotovo posle Banjske”, rekla je u emisiji Slobodno srpski Sonja Biserko.


Komentari posetilaca