ČIŠĆENJE HRAMA I LAŽNA OBEĆANJA
13/09/2016 10:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1285 |
|


Glas Amerike, 12.09.2016. - Episkop raško-prizrenski Teodosije je uz pomoć sveštenika i monaha ove eparije očistio nedavno ponovo oskrnavljeni hram Hrista Spasa koji se nalazi u centru Prištine. Pre tri dana u ovaj nedovršeni hram podmetnut je požar. Čišćenju hrama pridružio se i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Za  sada nepoznata lica koja su podmetnula požar  u hram su  ušla kroz vrata na kojima je prerezana jedna šipka.

Vidljivi su ostaci zapaljenih guma koje su episkop-raško prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i monasi i sveštenici ove eparhije uklonili.

Vladika Teodosije je kazao da je razočaran što niko verskih zvaničnika, ali i političkih predstavnika nije osudio najnoviji napad na hram hrista Spasa.

"Ono što nas zabrinjava jeste da se sve ovo dešava u centru Prištine na očigled svih koji žve u ovom gradu, a da niko ne reaguje na ovo što drugi čine hramu Hrista Spasa", rekao je vladika Teodosije.

Vladika Todosije je kazao da  je hram Hrista Spasa godinama unazad na meti vandala i da je kako je kazao dva puta pisao ministru policije Kosova tražeći da se hram zaštiti, ali da odgovor nikada nije dobio. Vladika je kazao da će sveštenstvo ove Eparhije uskoro početi službu u ovom hramu. On je i građanima Prištine uputio poruku.

"Ako misle da idu u Evropu na početku 21. Veka i ako građani Prištine smatraju da treba da ih ceo svet prizna kao civilizovane, neka se potrude da ne dozvole da hram Hrista Spasa liči više na sve nego na ono što jeste", poručio je vladika Teodosije.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da je današnja slika hrama Hrista Spasa u Prištini najbolji pokazatelj nemoći Srba u kosovskim institucijama i da njihov autoritet, kako je kazao nije ni približno dovoljan da bi zaštitili prava Srba na Kosovu. 

"Nemoćni smo mi kao politički predstavnici zato što očigledno ne postoje oni koji drže silu i vlast…ja sam verovali ili ne danas i juče zvao vrh policije, da ovde bude neko prisutan vidite da nikoga nema, samo su prisutni samo ljudi iz KFOR-a. Kada se direktor policije ne odaziva na moje pozive, na pozive najvišeg srpskog predstavnika u institucijama, kada se njegovi zamenici ne odazivaju na njih, jasno je kakvu nam poruku šalju, ne meni lično, već celom Srpskom narodu", rekao je Stojanović.

Stojanović je obećao da će zatražiti da se hram ogradi i da dobije stalnu policijsku zaštitu.

Isto obećanje dao je i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je dodao da će tražiti da se hram i završi. Međutim ovaj isti ministar je još pre dve i po godine obećao isto to, čak je najavio i inicijativu za prikupljanje sredstava za završetak ovog verskog objekta, ali do danas se ništa od toga nije dogodilo

“Ono što će biti inicijativa Ministarstva za zajednice i povratak jeste da se crkva Hrista Spasa završi. Organizovaćemo donatorksu konferenciju kako bi prikupili sredstva za završetak tog hrama”, kazao je Jevtić za Glas Amerike 22. Aprila 2014. godine .

Gradnja hrama Hrista Spasa u centru Prištine počela je devedesetih godina, a obustavljena je nakon rata. Više puta je skrnavljen i napadan, pretvaran je u javni toalet, služio je za boravak beskućnicima, za vežbe alpinistima, a pre dve godine je albanska pevačica Era Istrefi snimila i spot. Svi slučajevi su prijavljeni policiji, a do danas niko nije odgovarao. 


Komentari posetilaca