Debata – transparentnost rada opštine Gračanica
05/02/2019 09:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1743 |
|


Čaglavica, 05.02.2019. - Uloga medija nije da prenose saopštenja o aktivnostima rada opštine, već da pišu vesti o njima, jedan je od zaključaka  je debate na temuTransparentnost rada Opštine Gračanicakoja je održana u Medija centru u Čaglavici.

Učesnici ove debate bili su službenik za informisanje Opštine Gračanica Nebojša Ćirković, novinar i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović, menadžer NVO “Komunikacija za razvoj društva” Oliver Vujović, kao i saradnik Kosovskog demokratskog instituta Stefan Filipović.

Iako u opštini Gračanica tvrde da je ova lokalna samouprava jedna od najtransparentnijih na Kosovu istraživanja koja su odvojeno sproveli Kosovski demokratski institut i nevladina organizacija Komunikacija za razvoj društva pokazuju drugačije rezultate.

“Opština Gračanica nema svoje odeljenje za informacije od javnog značaja, ima službenika koji to pokušava da radi, ali i kada bi imali to odeljenje, postavlja se pitanje svrsishodnosti, jer kao što vidite građana nema, imamo samo četiri upita za uvid u informacije od javnog značaja. To je u suštini glavni problem i izazov, kako zainteresovati građane”, rekao je saradnik Kosovskog demokratskog instituta Stefan Filipović.

,,Opštine su rekle da se one trude da unaprede taj kvalitet transparentnoti i trude se da urade sve ono što je po zakonu i da nedostaci koji se pojavljuju u opštinama,  ne samo kada je reč o transaprentnosti nego i povodom drugih pitanja jesu posledica prethodnih struktura vlasti ili uticaj centralnih institucija’’, rekao je Oliver Vujović iz NVO Komunikacija za razvoj društva.

Glavni urednik Radio televizije KiM Goran Avramović smatra da je Opština Gračanica delimično transparentna i da odnos ove lokalne samouprave prema medijima i javnosti uopšte nije na zavidnom nivou.

,,Zašto opština Gračanica selektivno poziva medije na događaje? Molim vas da nam kao služba za informisanje opštine Gračanica više ne govorite ko ste, odnosno šta se desilo ili šta je ko rekao, dajte nam mogućnost da sami to sagledamo jer gledati u nešto nije isto što i videti kroz to. Podsetio bih vas i da  su neke od najtransparentnijih stvari ujedno najskuplje i najdragocenije’’,rekao je Goran Avramović

S druge strane službenik za informisanje u Opštini Gračanica, Nebojša Ćirkovic smatra da bi mediji trebali da se i sami informišu o događajima Opštine Gračanica.

,,Ne možete da očekujete od Opštine Gračanica da uputi poziv za svaki događaj. Znate iz prostog razloga što se mnogi događaji recimo nepedvidivi, dogode se možda u nekom kratkom vremenskom periodu i prosto nemamo vremena da uputimo poziv da ispratite neki događaj. Drugo za neki događaj uopšte vam nije ni potreban poziv opštinske službe za infrormisanje. Ako ste novinar znači da ukoliko ste u tih 7 dana barem jednom otvorili sajt opštine Gračanica  videli biste pa ste mogli bez poziva da dođete i prisustvujete na toj sednici. Dakle nije selektivno nego je zainteresovanost‘’, rekao je Nebojša Ćirković.

Debatu ,,Transparetnost rada Opštine Gračanica’’ organizovao je Medija centar u Čaglavici u okviru projekta ,, Transparenstnost I odgovornost institucija – put ka Evropskoj uniji’’.

 


Komentari posetilaca