Diskriminacija lokalnih medija na centralnom Kosovu: Pitanja bez odgovora
11/03/2024 14:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 66 |
|

Kim radio, 11.03.2024. - Gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić, je prošle nedelje obišla radove na rekonstrukciji i proširenju glavne ulice u Čaglavici. Poziv da isprati njenu retku posetu ovom nekada gotovo čisto srpskom selu na rubu Prištine dobio je samo jedan medij. UNS i UNS na Kosovu su zbog toga protestovali saopštenjem, a iz Opštine Gračanica se nakon toga, po običaju, čula samo gromoglasna tišina.

Selektivno pozivanje lokalnih medija na događaje i njihova diskriminacija nisu nikakva novost kada je u pitanju ova lokalna samouprava na centralnom Kosovu. Iz novinarskih udruženja koja su reagovala na poslednji propust u vezi sa posetom Čaglavici je, između ostalog, poručeno da je u „Opštini Gračanica napravljen odabir medija koji će biti pozvani da izveštavaju“.

Prazna obećanja

Ne tako davno, u leto 2022. godine, gradonačelnica Gračanice je obilazila medije na teritoriji ove lokalne samouprave. Na isteku prve dekade septembra ona je došla, u pratnji tadašnjeg savetnika Saše Rašića, i na Kim radio. Tada su obećali da će učiniti sve da komunikacija sa medijima bude na najvišem nivou jer, kako je Šubarić kazala, opština podržava profesionalno izveštavanje budući da joj je u interesu da javnost bude tačno i pravovremeno informisana o dešavanjima u Gračanici i okolnim mestima.

U razgovoru sa direktorom i urednicom Kim radija (u to vreme Radio-televizija Kim) predočeno joj je da je potrebna bolja saradnja svih medija i lokalne samouprave. Zatraženo je da čelnici opštine ne vrše selekciju medijskih kuća prilikom poziva na događaje i naglašena je potreba za bržim odgovorima na novinarska pitanja zbog pravovremenog i potpunog informisanje građana.

Priča o neophodno potrebnoj adekvatnoj saradnji lokalnih i drugih medija sa službenicima Opštine Gračanica je ispričana i u sedištu te institucije u decembru 2021, kada je gradonačelnica takođe obećala podršku i razumevanje za rad medija.

Cilj susreta bio je, kako je saopšteno, “upoznavanje sa izazovima sa kojima se novinari suočavaju i pronalaženje modaliteta za unapređenje komunikacije između lokalne samouprave i medija”.

Ljiljana Šubarić je tom prilikom istakla da su “vrata Opštine Gračanica uvek otvorena i da je lokalna samouprava, sa svog aspekta, spremna da medijima približi svoj rad i pruži informacije”.

Da su njena obećanja bila prazna, a namere prilikom susreta sa novinarima koje je sama inicirala potpuno neiskrene, može da posvedoči više redakcija sa centralnog Kosova. O tome svedoče i saopštenja UNS-a i UNS-a na Kosovu.

Samo nepunih mesec dana kasnije, većina medija koji proizvode informativni program, a čije je sedište na teritoriji opštine Gračanica, nije bila pozvana da izveštavaju sa tri događaja na kojima je bila prisutna gradonačelnica Gračanice.

Detalje posete Ljiljane Šubarić JP “Ekologija” 06.10.2022. godine, kao i njenu izjavu u vezi sa donacijom ovom preduzeću, objavila je samo RTV Gračanica.

Dan ranije, 05.10.2022. godine obilazak Opštine Gračanica od strane predškolaca PU Đurđevak takođe je, sudeći prema izveštaju, pratila samo RTV Gračanica.

Gradonačelnica Šubarić obišla je 10.10.2022. godine radove na čišćenju reke Gračanke. Na fotografijama sa ovog događaja vide se samo novinarske ekipe dva medija – RTV Gračanica i Kosovo online, javio je Medija centar iz Čaglavice.

Od šefice kabineta predsednice Opštine Gračanica UNS je 10.02.2023. godine tražio da zakaže razgovor sa Šubarić o razlozima izbegavanja pozivanja svih medija na događaje. Očekivano, Šubarić se nije odazvala pozivu UNS-a.

Krajem prošle godine školama u Ugljaru i Lepini doniran je novi inventar, a potom ih je obišla predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, zajedno sa direktorkom Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankicom Nićić. Mediji, bar ne svi, nisu pozvani i to je samo jedan od mnogobrojnih primera koji potvrđuje pravilo.

Nadležni iz opštine Gračanica, uključujući i Ljiljanu Šubarić, nikada nisu odgovorili na pitanje novinara Kim radija upućeno sredinom decembra 2023. godine: koliko se nelegalnih objekata gradi na devet gradilišta bez dozvole na teritoriji ove lokalne samouprave?

Uprkos ili zbog svega napred navedenog, Opština Gračanica se nalazi na 16 mestu po transparentnosti lokalnih samouprava na Kosovu, pokazuju istraživanja Kosovskog demokratskog instituta (KDI) iz maja 2023. godine.

 Višestruko opasni i direktni uticaji na zajednicu

Odbijanje predstavnika lokalne vlasti da komuniciraju sa medijima na lokalnom nivou i odgovaraju na postavljena pitanja može biti posebno opasno i direktno uticati na zajednicu.

Lokalni mediji često izveštavaju o temama koje su od izuzetnog značaja za zajednicu, poput lokalnih projekata, budžeta, infrastrukture, obrazovanja i zdravstvene zaštite. Odbijanje lokalnih zvaničnika da komuniciraju sa javnošću putem medija i odgovaraju na pitanja novinara ograničava pristup ovim informacijama, što može otežati informisanje građana o dešavanjima u zajednici.

Lokalni lideri imaju odgovornost da reaguju na potrebe i zabrinutosti zajednice. Odbijanje komunikacije s medijima može značiti da ne nude jasne odgovore na lokalne probleme, što za posledicu može imati frustraciju i nezadovoljstvo građana.

Lokalni mediji često imaju ulogu nadzora rada lokalne vlasti. Odbijanje komunikacije može otežati praćenje odluka, politika i akcija lokalnih lidera, čime se najčešće pokušavaju umanjiti transparentnost i odgovornost.

Lokalna vlast koja ne komunicira sa medijima može lako izgubiti poverenje zajednice koje je ključno za efikasno upravljanje, a nedostatak transparentnosti može dovesti do sumnje u integritet lokalnih institucija.

Mediji su važan kanal za informisanje i mobilizaciju građana. Odbijanje lokalnih lidera da se pojavljuju u medijima može smanjiti angažovanje građana u demokratskim procesima, uključujući učešće u izborima i drugim lokalnim inicijativama.

Ukratko, odbijanje predstavnika lokalne vlasti da komuniciraju sa medijima može imati ozbiljne posledice na lokalnu demokratiju, transparentnost i odnos između vlasti i građana. Imajući u vidu generalne uslove života Srba na Kosovu, sve navedeno ima dodatnu specifičnu težinu.


Komentari posetilaca