Donatori okrenuli leđa Kosovu
30/05/2013 11:17|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1863 |
|

Donatorska sredstva i dalje nastavljaju da opadaju, nezavisno od toga što su potražnje za njima u neprekedinom porastu. Tokom prvog tromesečja ove godine, prema tromesečnom izveštaju Ministarstva finansija, vidi se da je na Kosovo ušlo oko 3 miliona evra. Ali ta suma je za 36 odsto manja, od poršlogodišnje sume za isti period, kada je na ovaj način na Kosovo ušlo oko 4.7 miliona evra, piše prištinski „Zeri“.
 
Tokom prvog tromesečja ove godine, Svetska Banka u obliku donacija, poklonila je Kosovu 373 hiljade i 463 evra, dok je u istom periodu prošle godine SB Kosovu poklonila 963 hiljade i 649 evra, gde se oseća pad od 61 odsto. Takođe, tokom prvog tromesečeja ove godine u obliku donacija, italijanska Vlada je Kosovu poklonila 53 hiljade i 686 evra, dok je u istom periodu prošle godine, u obliku donacija Kosovo dobilo 1.1 miliona evra, gde se oseća pad od 95 procenata.
 
Pad donacija od 100 odsto se oseća i kada je reč o donacijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gde oni, tokom prvog tromesečja, za ovu namenu nisu dali nijedan cent, dok su tokom 2013. godine dali 66 hiljada i 859 evra. Prema tromesečnom izveštaju Ministarstva finansija vidi se i značajan pad u donacijama od strane britanske Vlade. Oni su za prva tri meseca Kosovu poklonili 32 hiljade evra, dok su u istom periodu prošle godine, Kosovu poklonili 286 hiljada evra, i gde se zapaža pad od najmanje 87 odsto. Inače, tokom 2012. godine u obliku donacija, od strane donatora, Kosovo je zaradilo više od 11.3 miliona evra.
Ali, svakako prema ovome, u 2012. godini, dobijeno je više od 37.717.000 evra kao podrška budžetu, od strane Svetske banke. 
 
Prema izveštaju MF, tokom 2012. godine, u obliku donacija, Svetska Bank, poklonila je Kosovu 2.6 miliona evra. Italijanksa Vlada 1.1 miliona eura, švajcarska Vlada 1.1 miliona evra itd. Sa druge strane, poznavaoci ekonomije u zemlji, kažu da Vlada nije stvorila puno uslova za upijanje donacija. Ekspert ekonomije, Musa Ljimani, rekao je da Vlada nije stvorila preduslove da privuče donacije. Prema njegovom mišljenju, pređašnje konferencije, na kojima su razni donatori izjavili da će investirati u Kosovo, kao da se ne pominju više.
 
- Strani donatori, kako se čini, nisu više zainteresovani da pomažu Kosovu, zbog mnogih razloga, uglavnom su to pitanja oko procedura,a zatim i objektivni razliozi. Drugi razlog je što nismo stvorili preduslove da privučemo donacije, rekao je on. 
 
Ljimani konstatuje da nešto nije u redu po pitanju procedura ekonomoskog razvoja, stvaranja preduslova, globalnim razvojnim politikima, fiskalnom politikom kao i sa administrativnim procedurama. 
- Mislim da svi ovi elementi, u jednom ili drugom obliku, doprinose tome da direktne investicije i strane donacije opadnu i sve se to izražava smanjenjem budžetskih sredstava, i zbog toga se već treću godinu javlja budžetski deficit, rekao je Ljimani. 
 
Izvor: Zeri
Prevod: Nora Bezera
 
 

Komentari posetilaca