"EPL" OPTUŽEN ZA UTAJU POREZA
21/05/2013 13:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1711 |
|

 

Tehnološki gigant "Epl" koristi sumnjivu mrežu ofšor kompanija za utaju poreza u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata. Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije rekao je da su ove kompanije "izmišljene i nevidljive". Članovi komisije smatraju da "Epl", zahvaljujući ovoj šemi, plaća veoma mali porez na profit koji ostvaruje u inostrantsvu, piše "Gardijan". 
Direktor "Epla" Tim Kuk odgovoriće tokom dana na ove optužbe na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD. Kompanija je odlučno odbacila optužbe. Jedna od "Eplovih" filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u periodu od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez. U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 odsto, piše list. 
- “Epl” je tražio “Sveti gral” za izbegavanje plaćanja poreza. Stvorio je kompanije u inostaranstvu u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji poreski obveznici, izjavio je senator iz redova demokrata Karl Levin. Njegov kolega - republikanac Džon Mekejn rekao je da su članovi komisije bili besni kada su saznali da "Epl" ponekad plaća porez po stopi manjoj od jedan odsto i da "nikada nisu videli tako nešto". Levin je rekao da će se posledice osetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primjenjuje sopstveni poreski zakon i da sa "Eplom" ima dogovor o poreskoj stopi od dva odsto, umesto 12 odsto, koliki je porez u toj zemlji. 
 
 

Komentari posetilaca