Eskobar ove nedelje u poseti Kosovu
11/03/2024 14:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 94 |
|

Kim, 11.03.2024. - Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar posetiće ove nedelje Kosovo, Crnu Goru, Belgiju i Austriju, saopštio je Stejt Department.

U saopštenju se navodi da će Eskobar u Prištini održati sastanke na temu uticaja nove uredbe Centralne banke Kosova u vezi sa gotovinskim poslovanjem, i kako se dodaje, podstaći korake kako bi se osiguralo da potrebe građana Kosova budu zadovoljene u potpunosti i bez prekida.

Eskobar će se sastati sa predstavnicima vlasti u Prištini, civilnog društva i predstavnicima kosovskih Srba, a očekuje se da naglasi podršku Sjedinjenih Država dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredstvo Evropske unije.

Tokom boravka u Belgiji, kako je saopšteno, Eskobar će se sastati sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i drugim zvaničnicima Evropske unije i NATO-a kako bi razgovarali o “naporima za unapređenje reformi koje će doneti trajni mir, stabilnost i prosperitet regionu Zapadnog Balkana”.

Tokom posete Austriji, Eskobar će se sastati sa predstavnicima Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kako bi razgovarao o decembarskim izborima u Srbiji i predstojećim opštinskim izborima u Srbiji i nacionalnim izborima u Severnoj Makedoniji.

Specijalni predstavnik će takođe otputovati u Crnu Goru, gde će na sastancima sa crnogorskom vladom, civilnim društvom i poslovnim liderima istaći podršku SAD demokratskoj Crnoj Gori čvrsto ukorenjenoj u evroatlantskoj zajednici.

Prema navodima Stejt Departmenta, poseta Eskobara koja će trajati do ponedeljka 18. marta, “potvrdiće privrženost zemljama Zapadnog Balkana na putu evroatlantskih integracija i dublje regionalne saradnje”.


Komentari posetilaca