Federika Mogerini na Kosovu
04/03/2017 16:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 911 |
|

Priština, MItrovica – 04.03.2017. - Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova odblokiraće liberalizaciju viza za Kosovo, rekla je u Prištini visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Ona je danas obišla i radove na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici odakle je poručila gde je poručila da će taj most umesto simbola podela, postati simbol dijaloga.

Posetu Kosovu Federika Mogeini započela je susretima sa najvišim kosovskim zvaničnicima, predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predsednikom kosovskog parlamenta i predsednikom Vlade Kosova.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova kazala da za   Kosovo  ključni uslov za viznu liberalizaciju ostaje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

„Krajnje  je vreme da idemo napred, vreme ja da glasate za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. To će deblokirati liberalizaciju viza za Kosovo i za narod Kosova. Mi smo spremni za to i sada je na parlamentu ove zemlje da preduzme korake. Ubeđena sam da će političke stranke naći način za pomirenje i ratifikaciju ovog sporazuma“, rekla je Mogerini.

Mogerini se složila sa premijerom Kosova Isom Mustafom da je Kosovo je ostvarilo napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je bio jedan od uslova za dobijanje  vizne liberalizacije.

 „Tražili smo pomoć od visoke predstavnice i Evropske unije u prevazilaženju stanja oko demarkacije granice sa Crnom Gorom zbog protivljenja opozicije i odustnosti poslanika srpske zajednice u Skupštini. To dovodi do toga da naši građani ostaju taoci ovog uslova i ne mogu slobodno da se kreću kao što to čine ostali građani u okviru EU“, rekao je Mustafa

Mustafa je kazao da je Kosovo i pored protivljenja opozicije spremno i posvećeno za nastavak normalizacije odnosa sa Srbijom i sprovođenju postignutih sporazuma u briselskom dijalogu.

 „Međutim ne vidimo istu spremnost od strane Srbije. Imamo prepreke vezane za povratak poslanika i ministara iz srpske zajednice i to postaje taoc određenih procesa kao što je Asocijacija srpskih opština. Mi smo zainteresovani da sprovedemo taj sporazum koji smo potpisali u Briselu i za koji smo se obavezali“, kazao je Mustafa.

Posetu Kosovu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost završila je obilaskom radova na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici, a sa njom se u severnom delu grada susreo gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Mogerini je tom prilikom kazala da je pomirenje ključna reč, zatim mir posle koga, kako je kazala, dolazi napredak.

Ovaj posao koji radimo na ovom mostu, mostu koji obnavljamo pretvara se iz simbola podela u simbol dijaloga i kontakta među ljudima i to je snaga EU, da se stvori dijalog i razumevanje, na onom mestu gde smo ranije imali sukobe i teškoće”, kazala je Mogerini. 

Zbog posete Federike Mogerini u oba dela Mitrovice, južnom i severnom,  bile su pojačane mere bezbednosti, a policija i KFOR držali su u blokadi prilaze glavnom ibarskom mostu gde je pristup bio omogućen samo novinarskim ekipama

 


Komentari posetilaca