GI SDP Oliver Ivanović, finansira administrativne troškove SO Severna Mitrovica
27/11/2014 12:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1122 |
|


Skupština opštine Severna Mitrovica i posle godinu dana od svog konstituisanja, izvršava svoje zakonske obaveze, iako joj ni kosovske institucije, a ni izvršna vlast u samoj opštini, nisu dodelili nijedan jedini dinar. Zakazivanje skupštine i štampanje skupštinskog materijala, finansira Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović, pojedini direktori javnih preduzeća, koja funkcionišu po sistemu Republike Srbije, daju prostor za održavanje sednica, a predsenica skupštine nema službeno vozilo, već za službena putovanja mora da traži prevoz od šefice Administrativne kancelarije za sever Mitrovice. Sve ovo je rečeno na debati, na temu „Izazovi i dostignuća opštine Severna Mitrovica“, koja je održana u Medija centru u Čaglavici. Debatu je organizovala Produkcija New press, uz podršku Kancelarije za zajednice Vlade Kosova.
Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, istakla je da i pored skoro nemogućih uslova za rad, odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica, u kojoj, osim Srba, ima pet odbornika iz albanske zajednice i jedan iz bošnjačke zajednice, efikasno rade. Skupština je  do sada je održala deset sednica, na kojima je usvojila sva potrebna dokumenta, počevši od statuta i završavajući sa budžetom za 2015.godinu, kojim će konačno raspolagati sama skupština, naglašava Božovićeva i dodaje da skupština nema uvida kako su trošena sredstva u 2014.godini. Kao glavni problem u funkcionisanju opštine Severna Mitrovica i njene zakonodavne vlasti,  Ksenija Božović navodi nerazumevanje i neefikasnost centralnih institucija, posebno Ministarstva za lokalnu samoupravu i Ministarstva finansija, postojanje trojne administracije i to što gradonačelnik još uvek nije u potpunosti preuzeo svoje odgovornosti i obaveze:
„Mi smo imali izbore i izabrali smo vlast. Administartivna kancelarija, od konstituisanja zakonodavne i izvršne vlasti, dakle, nema nikakvu pravnu ni formalnu osnovu za postojanje. Opet se vraćam na to da je problem u izvršnoj vlasti, zato što gradonačelnik nije još uvek preuzeo  potpunu odgovornost, odnosno misli da nije preuzeo potpunu odgovornost, jer ja smatram da je on odgovoran od onog momenta, kada je imenovan za gradonačelnika. Zašto nije preuzeo kancelarije, ljudstvo, zašto nije do sada odradio poslovnik o radu, zašto nije formirao opštinsku administraciju, to je pitanje za gradonačelnika, od koga i mi tražimo odgovor, ali do današnjeg dana ga nismo dobili.”
Sve zajednice imaju pravo na svoje mišljenje i slobodno ga iznose u Skupštini opštine Severna Mitrovica, ali je problem koliko zajednice imaju uticaja na donošenje odluka,  kaže Emir Azemi, zamenik predsedavajuće za pitanja zajednica u Skupštini opštine Severna Mitrovica:
“Da vam kažem uslovno, da je najbolja stvar u svemu ovome, to što smo sada zajedno, to što je Skupština opštine multietnička, da je politička situacija počela da se smiruje i da se relaksiraju međuetnički odnosi. Dakle, nekoliko stvari je promenjeno na bolje. Setite se da ste na severu Mitrovice imali mitinge, a sada vidite da ih nema. Ako ste svakog dana imali tenzije, sa protestima, sa barikadama, vidte da toga više nema”, kaže Azemi i dodaje da za formiranje funkcionalne izvršne vlasti, nema političke volje.
Sva odgovornost,  kritike i pohvale za  trošenje budžetskih sredstava za tekuću godinu,  mogu da idu samo na račun Administrativne kancelarije za sever Mitrovice, kaže Igor Simić, odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica.
“Što se tiče budžeta za 2014.godinu, SO Severna Mitrovica, koju smo mi formirali, apsolutno nije bila upućena u izradu tog budžeta. Sa druge strane, ovde iznosim svoje lično mišljenje, mi smo aprila meseca 2013.godine, znali da ćemo imati izbore. Prosto mi je neverovatno da niko ne predvidi u budžetu za 2014.godinu, skupštinu! Da li se to neko u Prištini iznenadio što smo imali izbore, “ pita se Simić i dodaje:
“Budžet Administrativne kancelarije, koja je privremena institucija, a ne opština, bio je za 2014.godinu, 4, 5 miliona evra, projektovan na tom broju građana. Za 2015.godinu, Ministartsvo finansija je poslalo okružnicu, dakle taj osnovni predlog budžeta, baziran na broju od 12 860 građana, što je direktno kršenje zakona.”
Skupština opština Severne  Mitrovice izabrana je na poslednjim lokalnim kosovskim izborima, konstituisana je početkom 2014.godine i funkcioniše u okviru kosovskog sistema. Za 2015.godinu, kosovske institucije su za ovu opštinu, predvidele  budžet u iznosu od 2 700 000 evra.
 
 
 

Komentari posetilaca