Godišnjica Briselskog sporazuma: Izneverena očekivanja
19/04/2019 21:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 569 |
|

Glas Amerike, 19.04.2019. - Navršeno je tačno šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma između predstavnika Beograda i Prištine. Sporazum sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na Zajednicu srpskih opština, koja još uvek nije formirana.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić smatra da je briselskim sporazumom koji su 19. aprila 2013. godine u Briselu potpisali tadašnji premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, kako se izrazio, najviše profitirala Priština. Cilj je, kako kaže, bio potpuna integracija, posebno severnog dela Kosova u kosovski sistem.

„Jedini koji su nešto dobili su Albanci, zato što je došlo do gašenja srpskih institucija počev od sudova, civilne zaštite, policije, odnosno tih ljudi koji su bili radnici policije i tako dalje. Znači jedini mali dobitnici svega ovoga su upravo Albanci“, smatra Lazić.

S druge strane, analitičar Fadilj Ljepaja smatra da osim smanjenih tenzija između Srba i Albanaca Briselski sporazum nije puno toga doneo. Ljepaja u razgovoru za Glas Amerike tvrdi da se mnoge tačke tog sporazuma ne sprovode u potpunosti.

“Bilo je dosta energije i finansija u tim pregovorima, ali nemamo nekog konkretnog pomaka, suštinskog pomaka napred. Možda smo zamrzli neke probleme, ali nemamo suštinski novo ništa u tim pregovorima”, kaže Ljepaja.

Analitičar iz Leposavića, sa severa Kosova, Nenad Radosavljević kaže da je Briselski sporazum za ovih šest godina, kako se izrazio, doneo građanima nedoumicu i strepnju od svakog sutrašnjeg dana. Najveći dobitnici su po njegovim rečima predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini.

“Vlastima u Beogradu i Prištini je doneo priliku za izazivanje tenzija i laku stalnu mobilizaciju biračkog tela, manipulacijom o opasnostima sa druge strane u korist sopstvenog opstajanja na vlasti. Velika obećanja u jednoj ruci o konačnoj pobedi svoje politike nad onom drugom i sejanja straha od agresije druge strane su providni, ali za sada veoma su uspešni sistemi vladanja i Beograda i Prištine koji su nesposobni da se biračkom telupreporuče stvarnim rezultatima svojih politika”, kazao je Radosavljević za Glas Amerike.

Šest od 15 tačaka briselskog sporazuma odnosi se na Zajednicu srpskih opština koja još uvek nije formirana. Ostale tačke sporazuma čije je sporovođenje zavisilo od Beograda, a koje se odnose na integraciju policije i pravosuđa na severu u kosovski pravni sistem, telekomunikacije i održavanje lokalnih izbora izbora na severu po kosovskim propisima, su sprovedene. Nije sproveden deo sporazuma koji se odnosi na energetiku.

 


Komentari posetilaca