Gračanica: Održan osmi po redu viteški festival „Šild“
17/06/2024 19:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 7977 |
|


U Gračanici je od 14. do 16. juna održan osmi po redu festival srednjovekovnih veština i zanata „Šild“, koji je privukao veliki broj zaljubljenika u srednji vek. Organizator ovog jedinstvenog kulturnog spektakla bio je viteško udruženje „Red zmaja“ iz Gračanice. Festival je omogućio posetiocima da se vrate u prošlost i dožive autentičnu atmosferu srednjovekovnog života.

Prema rečima predsednika udruženja, Bobana Petrovića, jedno od ključnih pravila festivala bilo je obavezno nošenje srednjovekovnih odora od strane svih učesnika. Ovo pravilo je značajno doprinelo autentičnosti događaja, čineći ga još privlačnijim za posetioce.

„Festival ima za cilj oživljavanje srednjovekovnih veština i zanata, odnosno prikazivanje svega onoga što se u srednjem veku dešavalo ljidima koji vole istoriju i našu tradiciju. Od samog početka 2016. godine, kada smo krenuli da organizujemo ovaj festival, naš cilj je bio da brendiramo srednji vek. Da pored manastira, koji je zapravo jedan od najvećih spomenika srpske srednjovekovne istorije, napravimo i nešto što će se vezati kako za manastir, tako za Kralja Milutina, tradiciju i sve ono što srednji vek ima da ponudi. A to su pored veština, zanata, viteških borbi, streličarstva, mnoge druge nematerijalne stvari, nematerijalna kulturna baština koja je jako bogata za srdenji vek, a vrlo je malo zastupljena kod nas”, rekao je Boban Petrović.

Posetioci su na festivalu „Šild“ imali priliku da vide širok spektar kostima, od jednostavnih seljačkih odeća do raskošnih viteških oklopa.

Jedna od posebnih atrakcija festivala bila je kovačka radionica, smeštena na ulazu u tematski park „Ordo Drakonis“ gde se festival održavao. Prema rečima Bobana Petrovića, ova radionica je bila osmišljena da vernim prikazom srednjovekovne kovačnice omogući posetiocima da se upoznaju sa tradicionalnim zanatom kovanja.

“Sviđaju nam se haljine, lepe su. Volelli bi i mi možda, da ih nosimo sledeće godine”, navela je Anđelka Todorović iz Gračanice.

Festival „Šild“ je privukao ljubitelje srednjeg veka iz Srbije i Makedonije, koji su aktivno učestvovali u raznim igrama i predstavili svoja udruženja. Ukupno je na festivalu učestvovalo oko 40 ljudi, od čega je 25 bilo iz Srbije i Makedonije zajedno, dok je 15 učesnika bilo iz Gračanice, gde se festival održavao.

“Ja sam ovde prvi put, međutim moje Udruženje dolazi već nekoliko godina ovde. Meni kao prvi utisak je da je ovde zaista predivno. Ovde smo vam doneli neke replike srednjovekovnog nakita. Iskreno, nisam skoro bila na nekom ovako lepom mestu”, rekla je Tijana Krstonošić-Danović iz Novog sada, iz Udruženja ’’Crvenog Gavrana“

“Nakit je od nerđajućeg čelika, konkretno alegorazamak, nije alergen. Imamo prstenje, imamo minđuše, ogrlice. Imamo ručno izrađene od perlica ogrlice. To su nekada naše bake tkale i parvile, tako da to je jedna interesantna stvar”.

Među učesnicima festivala našao se i Slobodan Marinić, poznatiji kao majstor Boba, iz viteškog udruženja „Beli orlovi“ iz Beograda, udruženja koje je redovan gost na ovom festivalu.

“Ja sam kovač mačeva. Time se bavim već dugi niz godina. Mi smo iz viteškog Udruženja ’’Beli orlovi“ iz Beograda, koje baštini našu vitešku tradiciju. Bavimo se srenjovekovnim borbama, srednjivekvnim streličarstvom i naravno, izradom srednjivekovnih predmeta od mačeva, oklopa, zatim kao što ovde možemo da vidmo komade hiruške opreme. Zatim haljina, i naravno, korišćenjem svega toga u nekim scenarijima koji su realni, koji treba da ožive te srednjovekovni  običaje, srednjovekovne igre, i na kraju krajeva, duh srednjeg veka danas u 21. veku”, naveo je Slobodan Marinić

Učesnici festivala su se nadmetali u različitim srednjovekovnim veštinama, uključujući mačevanje, bacanje sekira i streličarstvo, pružajući posetiocima priliku da vide ove veštine iz prve ruke.  Pored  zanatskih radionica i viteških nadmetanja, posetioci su mogli da uživaju i u raznim drugim sadržajima, uključujući srednjovekovnu muziku, igre vatre, kao i radionice za decu. 

“Pravimo reciklažne papire i koverte.  Setile smo se da u te koverte stavljamo citate i crteže pa dajemo ljudima koji posećuju festival”, rekla je Petra Manitašević.

Boban Petrović poručuje da se nada da će svake godine dolaziti sve više posetilaca i ističe da je festival srednjovekovnih veština važan za razvoj turizma u Gračanici.

“Ovakvih festivala na Kosovu nema, u Srbiji ima, u regionu čak nema nešto mnogo, mislim da u Makedonij uopšte nema. U Crnoj Gori ima par u Kotoru i Herceg Novom. Ovo je jedan jedinstveni način da se prikaže sve ono što imamo da ponudimo iz srednjeg veka, odnosno način života, živu istoriju, da tako kažem. Uticaj je odličan i na razvoj turizma, ali i na ekonomski razvoj, s obzirom da se određeni smeštajni kapacitetei pune. Mi ovde, iz parka koristimo usluge različitih restorana koji nam pomažu oko pripreme hrane i oko toga da što bolje  ugostimo naše goste”.

Drugog dana festivala „Šild“, učesnici su prodefilovali kroz Gračanicu obučeni u odeću iz srednjeg veka, što je izazvalo veliku pažnju i oduševljenje među meštanima.

Nakon defilea, učesnici su posetili manastir Gračanicu, gde su imali priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom i značajem ovog srednjovekovnog manastira.

Svake večeri tokom festivala su organizovane igre vatrom, koje su privukle veliki broj posetilaca kako iz Gračanice, tako i iz okolnih mesta.

Poslednjeg dana festivala, učesnicima su uručene zahvalnice za učešće, a posebne skromne nagrade su dodeljene onima koji su se istakli u različitim veštinama poput borbi, streličarstva, bacanja sekira i drugih aktivnosti.


Komentari posetilaca