Gradonačelnik K.Polja: Gračanica nam daje deo teritorije na osnovu našeg zahteva
10/10/2018 12:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 891 |
|

Čaglavica, 10.10.2018. - Skupština opštine Kosovo Polje usvojila je danas predlog gradonačelnika Burima Beriše za kako se navodi “sačinjavanje sporazuma u vezi izmene katastarskih granica između opštine Kosovo Polje i opštine Gračanica“.

Za ovaj predlog je na vanrednoj sednici SO Kosovo Polje glasalo 15 odbornika, a 9 je bilo protiv.

U predlogu graonačelnika Burima Beriše navodi se da se opština Kosovo Polje 24.08.2018.godine obratila dopisom opštini Gračanica za izmenu katastarskih granica i regulisanje katastarskih linija. Beriša navodi da je opština Kosovo Polje taj dopis poslala na osnovu zahteva stanovnika za, kako navodi  „bolje i lakše mogućnosti u pružanju usluga u obrazovanju, zdravstvu, javnih usluga, civilnoj službi, urbanističkih usluga“.

„Povodom ovoga zatražili smo da katastarske zone Ugljare i Preoce sa svim njihovim bogatstvima pređu u opštinu Kosovo Polje. Drugi razlog u ovom predlogu je ranije postavljanje zona i katastarske linije auto-puta M9 koja je bila deo opštine Kosovo Polje i pripojena je opštini Gračanica kada je formirana kao nova Opština i jedan od razloga bio je da nam se vrati“, navodi se u predlogu gradonačelnika Kosova Polja Burima Beriše.

Međutim Skupština opštine Gračanica usvojila je na vanrednoj sednici 12.09.2018. godine odluku o pokretanju pravnih postupaka za međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica u Katastarskim zonama  Preoce i Ugljare, gde se ni u jednom dokumentu koji su dostavljeni odbornicima ne pominje zahtev opštine Kosovo Polje.

Skupština opštine Gračanica ovu odluku donela je na predlog gradonačelnika Srđana Popovića koji je svoj predlog obrazložio time da vlasnici objekta koji se nalaze na teritoriji opštine Gračanica, a koji su deo katastarskih zona koje su predmet ove odluke porez plaćaju opštini Kosovo Polje, kao i da se podaci o kako navodi ličnim i građanskim stanjima, vode u civilnom registru opštine Kosovo Polje. Popović je naveo i da je pokretanje pravnih postupaka za međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica u Katastarskim zonama  Preoce i Ugljare preložio i na osnovu zahteva meštana koji su kako kaže hteli da budu deo Kosova Polja. Međutim zahtev meštana nije dostavljen odbornicima Skupštine opštine Gračanica.

Uređenjem katastarskih linija između opština Kosovo Polje predviđenoje da oko 108 hektara teritorije opštie Gračanica pripadne opštini Kosovo Polje. Na toj teritoriji nalazi se i 445 uglavnom stambenih objekata, od kojih su tri u vlasništvu Srba, a ostali u vlasništvu Albanaca.

 


Komentari posetilaca