Hovenijer i Sunjog razočarani što Kosovo još uvek nema novog državnog tužioca
04/03/2024 13:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 755 |
|

Medija centar Čaglavica, 04.03.2024. - Vršilac dužnosti glavnog tužioca Kosova Besim Keljmendi rekao je da je na godišnjoj konferenicji tužilaštva da je prošla  2023. godina bila puna izazova, ali da je kako je naveo “na osnovu verodostojnih međunarodnih izveštaja Kosovo 2023. godine postiglo značajne rezultate u oblasti vladavine prava”.

“Ovi uspesi su najbolji argument da čak i zvaničnici koji stalno kritikuju rad državnog tužioca prihvataju rezultate i uspehe našeg rada. Sudske odluke u vezi sa optužujućim aktima koji su podneti od svih tužilaca na Kosovu i od specijalnog tužioca na Kosovu pokazuju da je oko 90% slučaja tačnije optužnica koje podnesemo pred sudom su završene sa osuđujućim presudama. Među ovim slučajevima je i rad na predmetima korupcije i privrednog kriminala. Državni tužilac je tokom 2023. godine primio 1122 predmeta sa 2192 lica i od toga je završeno 920 predmeta sa 1622 lica. Kod privrednog kriminala smo napravili uspeh završavajući 446 slučajeva sa 533 lica”, rekao je Keljmendi. 

On je dalje rekao i da se Specijalno tužilaštvo tokom 2023. godine bavilo i slučajevima terorizma i ratnih zločina.

“Napraveljeno je mnogo pozitivnih koraka za jačanje i rešavanje ovih slučajeva. U departmanu ratnih zločina jačajući sve kapacitete u skladu sa strategijama za istragu ratnih zločina samo tokom 2023. godine Specijalno tužilaštvo Republike Kosova je rešilo 20 takvih slučajeva. Tokom iste godine razmotreni su i slučajevi terorizma gde je završeno 24 slučaja sa 26 lica”, rekao je Keljmendi. 

Godišnjoj konferenciji Kancelarije državnog tužioca prisustvovali su i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog koji su dali punu podršku tužilaštvu. Međutim, istakli su da su razočarani zbog odugovlačenja procesa izbora novog glavnog državnog tužioca.

“Pre dve godine, mislim da sam bio upravo na ovom mestu i tražio sam, pozvao sam Tužilački savet Kosova da obezbedi pravičan, transparentan i zasnovan proces za izbor novog glavnog tužioca države. Ponavljam ovaj zahtev ponovo, sa žaljenjem što to činim dve godine kasnije”, rekao je Hovenijer. 

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog smatra da vlasti na Kosovu treba da prekinu sa kritikama na račun tužilaštva. Sunjog je rekao i da to što još uvek nije izabran glavni državni tužilac negativno utiče na tužilački sistem Kosova.

“Uz svo poštovanje vršioca dužnosti ovo privremeno rešenje sa v.d. ne treba odugovlačiti. Trenutna situacija negativno utiče na tužilački sistem i Tužilački savet Kosova mora da ispuni svoju odgovornost da garantuje uspostavljanje neophodnih funkcija upravljanja”, rekao je Sunjog. 

O dostignućima Tužilačkog saveta Kosova na godišnjoj konferenciji govorio je predsednik ovog saveta Ardian Hajdaraj.

“Drago mi je što danas mogu da kažem da smo uspeli da obezbedimo veći broj tužilaca. Dobićemo 22 novih, od kojih će 4 biti rezervisano za pripednike srpske zajednice”, rekao je Hajdaraj. 

Na godišnjoj konferenciji glanog kosovskog tužioca učestvovali su i predsednik Vrhovnog suda Fejzulah Redžepi i predsednik Sudskog saveta Kosova Albert Zogaj.


Komentari posetilaca