Izazovi privrednika u doba koronavirusa
11/05/2020 12:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 597 |
|


Medija centar, 11.05.2020. – Od trenutka kada se koronavirus pojavio na Kosovu i kada su mere zabrane kretanja i okupljanja  stupile na snagu gotovo da nema privredne grane koja zbog pandemije ne trpi gubitke. Veliki broj malih preduzeća, trgovina i uslužnih servisa poput kafića, restorana, hotela, frizerskih i kozmetičkih salona prestali su sa radom.

Ugostiteljski i uslužni sektor bili su među prvima koji su u ekonomskom smislu  pogođeni pandemijom Kovida 19. Mnogi kafići, restorani, hoteli, frizerski i drugi saloni,  bili su prinuđeni da prestanu sa radom.

“Onog momenta kad nam je javljeno da ne možemo da radimo istog momenta smo prestali sa radom i sva roba je uskladištena, da bi je sačuvali, koliko  je to moguće. Ono što ne budemo mogli biće provereno,  onda kada budemo počeli sa radom - datum, stanje robe… ”, rekao je Novica Milovanović, vlasnik kafića “Matrix” u Gračanici.

Ovaj, kako nam je kazao Novica Milovanović, porodični biznis svakodnevno ima gubitke zbog zabrane rada.

 “Cela moja porodica živi od toga,  mnogo smo uložili na renoviranje, na ulepšavanje, doterivanje i tako to. Normalno da imamo gubitke, kako kod svih tako i kod nas.  Biće dosta problema, ali valjda ćemo nekako da izguramo i da preživimo”, rekao je Milovanović.

Novonastala situacija sa koronavirusom odrazila se i na svečane sale, jer  je zabrana okupljanja  dovela do otkazivanja velikog broja svadbi i ostalih veselja. 

„Za period od 15.marta sva planirana veselja su otkazana do daljnjeg. Čekamo odluku vlasti kad ćemo moći da se vratimo aktivnostima“, rekao je Nemanja Dešić, jedan od vlasnika svečane sale „Insomnia“.

Od stupanja na snagu mera koje su propisale institucije u cilju sprečavanje širenja Kovida 19  prestala je sa radom i agencija za prevoz putnika “Kim Co” u Gračanici, koja već 20 godina vrši prevoz putnika na  relaciji Gračanica – Beograd. Autobusi su parkirani, a radnici bez posla i plate.

 “Ukupno imamo 14 radnika i trenutno niko od njih ništa ne radi, jer nemamo šta da im damo od posla, sve je stalo, sve je blokirano. Očekujemo, za nas bi bilo najbolje da što pre sve opet krene, da se oslobodi da možemo da radimo, jer ljudi su na ivici egzistencije jer mi nismo u mogućnosti da im dajemo plate, jer ne radimo i nemamo ni prihode”, kazao je Bogoljub Marinković, direktor ove agencije.

Vlada Kosova je  krajem marta usvojila fiskalni paket mera, kojim je između ostalog predviđena i finansijska podrška privatnim kompanijama  kako bi prevazišli period  krize izazvane pandemijom koronavirusa. 

“Nadamo se da nam država nešto pomogne, nadamo se jer s obzirom da smo i sa jedne i sa druge strane očekujemo pomoć i od Srbije i od Kosova. Videćemo šta oni nude,  apliciraćemo  pa ćemo da vidimo koliko će oni da nam izazađu u susret”, kaže Bogoljub Marinković.

“Nešto će možda i da nam pomognu, da nam balansiraju, bar neko plaćanje nekih poreza malo, jer svi smo mi tu u lancu vezani”,kaže Milovanović.

Vladinom odlukom predviđa se i dvostruka isplata korisnicima socijalne pomoći, zatim pokrivanje mesečnih troškova zarade zaposlenih  u iznosu od 170 evra za april i maj, obezbeđivanje dodatka na zaradu od 300 evra za terenske radnike koji su direktno izloženi riziku od zaraze na poslu, zatim  doplata od 100 evra zaposlenima u prodavnicama prehrambenih proizvoda, pekarama, apotekama, kao i isplatu mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima koji su izgubili posao.

Za procenu štete koju je pandemija koronavirusa izazvala je prema rečima naših sagovonika još uvek rano, međutim nadaju se da će uskoro početi sa radom i da će nadoknaditi izgubljeno.  

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.

 


Komentari posetilaca