Jablanović: Nisam obavešten da sam izbačen iz Upravljačkog tima za ZSO
19/09/2016 11:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1014 |
|

Čaglavica, 19.09.2016. - U 259. Emisiji Slobodno srpski gostovao je gradonačelnik Leposavića i bivši član Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Dragan Jablanović. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da ga još uvek niko nije zvanično obavestio da nije više član tog tima.

“Nisam ni zvanično, niti nezvanično obavešten da sam smenjen sa mesta člana Upravljačkog tima za ZSO. Sem onog što sam čuo u medijima da sam smenjen zbog sukoba interesa, ništa drugo ne znam”, kaže Jablanović i napominje da ga je za člana tog organa još pre tri godine imenovao Brisel.

“Tako su nam tada rekli  da je dogovoreno u Briselu, između Beograda i Prištine,  Brisela i Vašingtona, da je izabran Upravljački tim za uspostavljane ZSO  koji bi sproveo lokalne izbore na severu Kosova. To nam je tada saopštio i beogradski i prištinski tim za razgovore”, objašnjava Jablanović.

Na pitanje da li je zvao nekog da pita zašto je izbačen iz Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, Jablanović je kazao da nije, jer ne zna koga bi uopšte  trebalo o tome da pita.

“Sad tu vlada jedna konfuzija. Marko Đurić je rekao da je tim promenjen zbog sukoba interesa dva člana, jer smo zaposleni, navodno, u državnim institucijama. Ne znam ko je mene zamenio, niti ko je i kako izabrao nove članove. Edita Tahiri je kazala da Tači i Mustafa nemaju veze sa promenama u tom timu. I ta konfuzija traje svih ovih godina, gde se nikome ništa ne može verovati što izjavi. Srpski i albanski narod na Kosovu je sve više zbunjen tim potezima, tim kontradiktornim izjavama i jednog i drugog tima, mada je uvek prava stvar nešto između, a šta između, to niko od nas sad ne zna. To je jedna velika nesreća što nije veći broj ljudi sa Kosova i Metohije uključen u svemu tome. Bar da znamo prave informacije, da znamo šta zastupamo. Ovako smo svi zbunjeni, sve se to radi nešto…samo objave mediji i tako je sve rađeno do sada”, smatra Jablanović.

Aktuelni gradonačelnik Leposavića ne očekuje da će ZSO biti formirana niti ove, a ni sledeće godine, jer po njegovom mišljenju ne postoji volja da se ona formira.

 

„Za mene je mnogo bitnije šta će da sadrži statut, nego kada će da se formira, jer, da je bilo volje, kako neki kažu, to bi se odavno formiralo, išlo bi svojim tokom, redom, prvo Zajednica, pa onda idemo sve ostalo. Čim je prošlo toliko vremena, da je Zajednica stavljena u drugi plan, što je trebalo da bude okosnica i što jeste okosnica Briselskog sporazuma, sad ispada da je Srbija obmanuta. Nešto je prihvaćeno u Briselu da bi krenuli u razgovore i potpisivanje sporazuma, a sada odjednom to što je pozitivno u neku ruku za srpski narod to je stavljeno u drugi plan, a sve ostalo polako ide u sistem Kosova. To nije dobro za nas koji ovde  živimo i mora naša država jednom konačno da se suprotstavi tome: ili da mi dobijemo ono što je na početku potpisano, što tvrde da je dobro i mislim da tu ima dosta elemenata dobrih ili, ako to ne žele, da prihvate da se krene u drugom nekom pravcu za rešavanje našeg statusa ovde na Kosovu i Metohiji, jer ovo je više nepodnošljivo. Naši državnici treba da odluče koji je taj drugi pravac, ali mi u ovakvom sistemu više ako nastavimo tonemo sve dublje, sve nas je manje“, tvrdi Dragan Jablanović.

Jablanović  je  jedan je od samo dvojice od deset srspkih gradonačenika na Kosovu koji nije iz Srpske napredne stranke, već iz Pokreta socijalista. Kaže da mu ta okolnost u mnogome otežava rad kao gradonačelniku Leposavića. 

„Ne bi trebalo da otežava, jer mi smo u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) od formiranja, od dolaska na vlast, Sa njima smo na svim izborima koalicioni partneri i po tome  ne bi trebalo, ali u Leposaviću ima problema. Imamo opstrukcije na  svim nivoima  od  institucija koje zapošljavaju ljude iz SNS, od privremenog organa i svih drugih, ne dozvoljavaju nam da se rade projekti, isključuju nam struju, vodu, radimo sa agregatima, pozajmljujemo struju od privatnika“, kaže gradonačelnik Leposavića u kosovskom sistemu.

Jablanović, koji je do skoro bio i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije, kaže da je upravo zbog sličnih situacija prošle godine i podneo ostavku na to mesto.

 

„Tražio sam od Vlade Srbije da me razreši,  jer je doveden u pitanje razvoj opštine, pošto dve godine nismo dobijali nikakva sredstva iz Beograda. Zapravo smo na papiru dobili, međutim, sredstva nikada nisu stigla do nas. Dakle u prvoj godini je to bilo preko 100 miliona dinara, a u drugoj 60 miliona za kapitalne projekte i to do nas nije došlo, gde je otišlo ne znam“, pita se on.

Jablanović kaže da i kao prvi čovek opštine Leposavić u kosovskom sistemu ima opstrukcije od strane srpskih članova Vlade Kosova koji su iz Srpske napredne stranke Ljubomira Marića i Dalibora Jevtića.

Kako tvrdi, opština Leposavić je jedina od četiri opštine na severu Kosova sa kojom Ministarstvo za lokalnu samoupravu u Prištini nije potpisalo memorandum o saradnji.

„Nismo mi problem, problem je to što ministar Ljubomir Marić nije potpisao memorandum. Dakle, prvo treba on da potpiše pa mi. On to nije uradio i ta sredstva su propala. Njemu to sigurno nije naredio Isa Mustafa, a ko je to ne znam“ kaže Jablanović i dodaje da ništa bolja situacija nije ni sa drugim srpskim ministrom u Vladi Kosova Daliborom Jevtićem. „Još uvek nisam potpisao aneks memoranduma sa drugim ministarstvom gde je Srbin ministar, sa Ministarstvom za zajednice i povratak. Možda se sve to ne bi dešavalo da sam član SNS, ali ja ne menjam stranke kao čarape, kao što rade pojedini“, rekao je Dragan Jablanović u emisiji Slobodno srpski.

 

 

 

 

 


Komentari posetilaca