Jan Klif: Novi izbori na Kosovu nisu dobra ideja
11/10/2014 22:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1039 |
|

PRIŠTINA - Ambasador Velike Britanije u Prištini Jan Klif izjavio je danas da novi parlamentarni izbori na Kosovu nisu dobra ideja i da političari i partijski lideri treba da nađu rešenje bez njihovog ponavljanja, prenose prištinski mediji.

 

Kosovo se, smatra Klif, ne nalazi na poziciji da presednica Kosova može da raspiše nove izbore, dok Atifete Jahjaga smatra, kako je preneo dnevnik ''Tribuna'', pozivajući se na portparola Arbera Vlahijua, da se o novim izborima može razgovarati samo ukoliko se dogovorom ne dođe do sporazuma za izlazak iz institucionalne krize.

 

Vlahiju je rekao za Radio Slobodna Evropa da Jahjaga tokom razgovora sa partijskim liderima od njih ''zahteva, a ne nameće rešenje''.

 

Ukoliko se ne ponudi nijedno rešenje, i ukoliko se izbori budu kao jedino preostalo rešenje, onda Kosovo treba da izađe iz ove ''nemoguće situacije'', a predsednica insistira na dogovoru i sporazumu kako bi se izbegli novi izbor'', objasnio je Vlahiju.

 

Jahjaga je, prema rečima Vlahija, tokom procesa razgovora sa partijskim liderima ''saslušala njihove i ideje''.

 

Ambasador Klif, kako su preneli mediji, kaže da predstavnici međunarodne zajednice misle da izbori nisu dobra ideja.

 

''Izbori ne bi bili u interesu Kosova. Čak nisam siguran da se nalazimo u poziciji da presednica uopšte moze i da ih raspiše, a Skupstina ne može da reši ovo pitanje dok se ne konstituiše", rekao je Klif.

 

On, ipak, smatra da je moguće da se nađe rešenje, dodajući da podržava angažovanje presednice Kosova i da treba nastaviti tim putem da se do resenja dođe.

 

"Verujem da i još ima vremena da se dođe do resenja. Ali, mi kao međunarodna zajednica nećemo birati ko će biti premijer Kosova. To je na liderima i političarima koji su deo skupštine i oni treba to da reše", rekao je britanski diplomata i ukazao da su se mnoge suočavale sa takvom situacijom i da su dijalogom pronašli rešenje.

 

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga upozorila je juče, u odvojenim razgovorima, lidere političkih partija da ponude rešenja za izlazak iz krize, kako bi se izbeglo ponavlljanje izbora.

 

Pojedini međunardni predstavnici smatraju da su vanredni izbori na Kosovu i Metohiju jedino rešenje, jer se i četiri meseca posle održavanja izbora politička kriza produbljuje i nema dogovora za formiranje institucija, preneli su mediji na albanskom jeziku.

 

U međunarodnim krugovima se plaše eskalacije krize, a kako mediji navaode, bezbednosno stanje bi moglo biti veoma ugroženo ako se ne postigne dogovor.

Tanjug, New Press


Komentari posetilaca