KM i Zvečan: Zabrana kretanja od 12 do 6h ujutru
09/04/2020 19:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 493 |
|

Radio Kontakt Plus, 09.04.2020. - Usled povećanja broja inficiranih koronavirusom prethodnih dana u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, na sednici Kriznog štaba ove dve opštine, danas je doneta odluka da se u narednih 14 dana svim licima zabrani kretanje u periodu od podneva do 6h ujutru, počevši od petka, 10. aprila.

Odluka je doneta uz koordinaciju sa nadležnim zdravstvenim institucijama, imajući u vidu povećanje opasnosti za širenje virusa među građanima, a ovom merom će se olakšati borba protiv pandemije korona virusa, rekao je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, nakon sednice kriznih štabova.

Od ove mere biće izuzeta sva lica angažovana u okviru lanca snabdevanja građana prehrambenim proizvodima, lekovima, zatim institucije, zdravstvene sluzbe, sektor bezbednosti, rukovodstvo i osnovno osoblje opština kao i članovi Kriznog štaba sa potrebnim službama.

Od ove mere izuzeti su i građani kojima je preko potrebna medicinska pomoć.

“Ukoliko neko ima neke simptome, ili sumnja na koronavirus, može hitno da se javi Domu zdravlja i Kliničko – bolničkom centru”, rekao je Rakić.

Sve do sada donete mere ostaju na snazi, rekao je Rakić i dodao da će se inficirani korona virusom i dalje smeštati u Studentski centar, do daljeg.

U periodu kada je omogućeno kretanje građana, od 6 ujutro do 12h, zabranjena su sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, osim u slučaju organizacije aktivnosti na sprečavanju pandemije, kao i kretanje u grupi od više od dva lica, osim ukoliko su to članovi porodice, naročito oni sa malom decom, uz obaveznu fizičku distancu od 2 metra.

Takođe, obavezno je korišćenje zaštitnih maski i rukavica prilikom kretanja van domova.

Prodavnice i prodajni objekti su dužni da više puta u toku dana dezinfikuju svoje prostorije, a u objektu ne mogu trgovati više od dva kupca istovremeno.

“Znamo da se ovim merama ograničavaju određena prava i slobode građana, ali situacija sa pandemijom koja najdirektnije ugrožava najveću vrednost koju imamo, a to je život, ove mere se preduzimaju jer su najbolji način da se izborimo i pobedimo. Pozivam sve građane na razumevanje i podršku ovim merama, jer je ovo borba svih nas. Svaki pojedinac je karika u lancu odbrane života i hajde da svi zajedno budemo najjača karika ove odbrane”, rekao je Rakić.

 


Komentari posetilaca