Ko je odgovoran za divlje deponije u Gračanici ?
16/11/2016 16:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 914 |
|

Čaglavica, 16.11. 2016. - Na teritoriji opštine Gračanica trenutno postoji 10 divljih deponija, a glavni krivci za to su građani koji nesavesno bacaju smeće.

Pojedine deponije nalaze se u neposrednoj blizini samog sela. Po podacima inspekcijske službe u opštini Gračanica broj divljih deponija je 15, međutim pet su očišćene u međuvremenu.

Jedna od najvećih deponija koja se nalazi na takozvanom mestu Padalište obuhvata površinu od oko tridesetak ari.

Opomene i apeli građanima nisu urodili plodom zato su inspektori odeljenja za zaštitu životne sredine opštine Gračanica prinuđeni da novčano kažnjavaju.

Prošle godine kažnjeno je petnaest pojedinaca, a u prva tri meseca ove napisano su dve novčane kazne za one koji se nesavesno ponašaju prema svom okruženju.

“Kazne su u opsegu od dvadeset do nekih dvesta eura za fizička lica u zavisnosti od vrste otpada koji odlažu i u zavisnosti od mesta gde se taj otpad baca. Drugačije su kazne recimo za javnu površinu , drugačije ako neko baca u reku”, kaže inspektor  Stefan Popović.

Niko od žitelja ove ulice koja se nalazi u širem centru Gračanice nije želeo pred kamere. Kažu ne bi da se zameraju komšiluku i prozovu one koji tu bacaju smeće. Uklanjanje divljih deponija je po svemu sudeći Sizifov posao.

U opštini kažu da je odeljenje inspekcije za zaštitu životne sredine još prošle godine uradilo akcioni plan kojim su uklonjene brojne divlje deponije, u međuvremenu nastale su nove.

 

Šta valjda činiti i da li je formiranje lokalnog komunalnog preduzeća najisplativije rešenje?

Naš zahtev za formiranje Komunalnog preduzeća stoji skoro 2 godine,  dakle u Ministarstvu za Ekonomski razvoj. Mi smo u tom zahtevu napravili već nekoliko izmena, na Kosovu postoji 5 ili 6 nemojte me držati za reč, regionalnih preduzeća koji se bave odnošenjem čvrstog komunalnog otpada, i svako formiranje opštinskog komunalnog preduzeća verovatno povlači za sobom oduzimanja jednog dela srestava tim regionalnim preduzećima“, kaže gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Opština Gračanica je oformila radnu grupu koja je Kosovsko Ministarstvo za Zaštitu životne sredine i prostranog planiranja predala projekat za formiranje transfernog centra.

U njemu bi se sakupljala i klasifikovala staklena i plastična ambalaža, komunalni i biorazgradivi otpad. Međutim kako kažu u opštini put do realiizacije komplikuje obimna birokratska procedura.

Prvo trebamo da da održimo, odnosno da odradimo studiju o neoizvodljivosti projekta, već studiju o uticaju na životnu sredinu, to mora da radi neko ko je sertifikovan u sistemu Kosova, na osnovu toga mi trebamo da tražimo od Ministarstva Zaštitne sredine da dobijemo licencu za to, odnosno dozvolu za izgradnju takvog transfernog centra, pa onda tek da obezbedimo novac za izgradnju tog i takvog centra“, kaže gradonačelnik Gračanice Vladeta  Kostić.

Jedna od novonastalih deponija nalazi se u blizini gračaničkog jezera gde voda usled jakih kiša nosi sve pred sobom pa tako i smeće sa deponije koje prvo završava u rečnom koritu, a potom u slivu nizvodno gde su vrlo često zagađenio i bunari sa pijaćom vodom. 


Komentari posetilaca