Kosovo delimično bezbedno za novinare, ali kroz ružičaste naočare
03/05/2018 21:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 790 |
|


LEPOSAVIĆ, 3.maj - U izveštajima međunarodnih oganizacija Kosovo se tretira kao delimično slobodno društvo za rad novinara, izjavio je gostujući u emisiji Sporazum glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kim Goran Avramović.

„Ja se slažem sa tom projekcijom samo kada bi na stvarnost gledali kroz ružičaste naočare, što je čest slučaj  u izveštajima međunarodnih organizacija“,  rekao je Avramović.

Sa druge strane, predsednik Društva novinara u Južnoj Mitrovici Hisni Sulja smatra da na Kosovu postoje uslovi za slobodan rad nezavisnih medija, ali da to u velikoj meri zavisi i od samih novinara.

“Novinar treba da bude profesionalan i iskren u svom radu. Budi realan, poštuj jednu i drugu stranu, piši kako jeste i onda si bezbedan”, savetuje Hisni Sulja, koji se novinarstvom na Kosovu bavi gotovo pola veka.

Urednica portala „Crno beli svet“ Sanja Sovrlić smatra da pravi koreni nebezbednosti novinara leže u nedovoljnom funkcionisanju institucija.

“Prestali smo da brojim napade na novinare tokom obavljanja njihovih zadataka. To govori da se novinari ne osećaju bezbedno, a brojni nerešeni slučajevi ubistava i napada na novinare šalju poruku da oni koji napadnu novinare neće snositi nikakve posledice”, ocenila je Sovrlićeva.

Ona je podržala inicijativu Udruženja novinara Srbije registrovanog na Kosovu da se novinarima dodeli pravni status službenog lica, što bi uticalo na njihovu bolju pravnu zaštitu.

Sagovornici Sporazuma izrazili su važnost procesa koji se trenutno vodi na inicijativu novinarskih udruženja na Kosovu, uz podršku OEBS-a, koji treba da rezultita formiranjem komisije koja bi se bavila slučajevima 15 novinara koji su kidnapovani ili nestali tokom oružanih sukoba na Kosovu 1998 i 1999.godine i u periodu nakon toga. Kao konsultant na poslu formiranja ove komisije angažovan je direktor Fondacije B92 Veran Matić koji vodi Komisiju za istinu o ubistvima novinara u Srbiji.

 


Komentari posetilaca