KUD ‘Abrašević’ iz Prilužja obeležio 70 godina rada i postojanja
25/03/2024 15:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1864 |
|


Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ iz Prilužja obeležilo je ove godine 70 godina rada i postojanja. Ova značajna godišnjica obeležena je bogatim programom u Domu kulture u Prilužju, uz veliki broj posetilaca, uključujući meštane, saradnike, sponzore i pokrovitelje. Direktor KUD-a „Abrašević“, Zdravko Zdravković, naglasio je da ovaj jubilej predstavlja ne samo priliku za slavlje već i podsećanje na važnost čuvanja kulturnog nasleđa.

„Po nekim izvorima, društvo je radilo i pre Drugog svetskog rata, ali je zvanično administrativno registrovano 1954. godine i zato ove godine obeležavamo 70 godina postojanja. Danas su sa nama bili prisutni naši prijatelji KUD ‘Kosovka devojka’ iz Babinog Mosta koji su zajedno sa nama proslavili ovaj veličanstveni jubilej“, rekao je direktor KUD „Abrašević“ Zdravko Zdravković.

KUD „Abrašević“ danas broji oko 100 članova svih uzrasta.

„Osnovano je na tadašnju inicijativu učitelja iz osnovne škole i u početku je radilo kao primarna sekcija folklora, kasnije se to razvijalo i preraslo u kulturno umetničko društvo, čije sekcije su folklor, muzika, likovna sekcija, literarna sekcija i ostale. Danas društvo broji oko 100 članova uzrasta od prvog razreda i starijih… Probe organizujemo u skladu sa mogućnostima. Za prvi ansambl obično usklađujemo probe, pošto su nam članovi prvog ansambla većinom studenti i srednjoškolci, kada oni imaju vremena tada radimo probe sa prvim ansamblom, a sa mlađim kategorijama radimo probe dva puta nedeljno, ponedeljkom i sredom“, kaže Zdravković.

Zdravković ističe da je posebno ponosan što je KUD „Abrašević“ tokom godina učestvovao na mnogim događajima i takmičenjima, osvajajući značajne nagrade i priznanja.

„Učestvovali smo svuda. Uglavnom smo nastupali revijalno. Takođe, jedan od velikih značajnih nastupa naših bio je učešće na RTS-ovoj emisiji ‘Šljivik’ gde smo nastupali sa prvim ansamblom, redovni smo učesnici svih manifestacija na Kosovu, kao što su Vidovdanske svečanosti“, rekao je on.

Govoreći o načinu rada i funkcionisanju, Zdravković dodaje da članovi KUD-a „Abrašević“ uglavnom igraju igre sa prostora Kosova, odnosno iz područja Vučitrna.

„Ovde je specifična igra pošto smo mi opština Vučitrn i imamo najlepšu nošnju igre iz Vučitrna. Imamo četiri garniture nošnje, imamo kostime iz Vučitrna, odnosno centralnog Kosova. Naravno, imamo i kostime za igre iz Šumadije ili iz Srbije, igre iz Leskovca takođe imamo kostime koje smo skoro dobili od organizacije IOM, uz to smo dobili i opremu u vidu ozvučenja i tehničkih stvari“, dodaje Zdravković.

Za uspešan rad i razvoj KUD-a „Abrašević“ ključna je podrška lokalne zajednice i institucija, što je, dodaje Zdravković, ovom društvu omogućilo stvaranje dobrih uslova za rad i vežbanje.

„U početku smo imali problem sa uslovima gde radimo, međutim, moram da napomenem da su nam izašli u susret tada i renovirali ovu salu gde danas vežbamo. Trenutno mogu reći da nemamo nekih poteškoća u radu. Zadovoljni smo,  iako uvek nedostaju neka sredstva, ali za sada se nekako snalazimo. Najbitnije je da deca kroz naš rad shvate da folklor nije samo igra i pesma, nego da tako čuvamo našu kulturu, našu tradiciju i naš kulturni identitet“, naveo je Zdravko Zdravković.

Milan Zdravković, dugogodišnji član KUD-a „Abrašević“, izrazio je zadovoljstvo što kroz učešće u ansamblu ima priliku da predstavlja svoj kraj i da daje doprinos, kako kaže, očuvanju kulturne tradicije.

„Učestvovali smo u dosta manifestacija, mogu da nabrojim neke od njih: smotra folklora u Prizrenu u Svetim Arhangelima, ‘Savske vatre’ u Beogradu, ‘Zlatan opanak’ u Nišu 2016. godine i još mnogo manifestacija“, rekao je Milan Zdravković.

Direktor KUD-a “Abrašević” Zdravko Zdravković naglašava važnost folklora ne samo kao umetničke forme već i kao načina očuvanja kulturnog identiteta i tradicije.

„Kroz folklor ne samo da razvijamo motoričke veštine i osećaj za ritam, već i čuvamo naše običaje, tradiciju i identitet“, kaže on.

Jubilarni program KUD-a „Abrašević“ kod publike je dočekan sa oduševljenjem, potvrđujući važnost kulturno-umetničkog rada i njegov doprinos zajednici. Posetioci su istakli značaj očuvanja narodne tradicije i kulture kroz delovanje ovakvih društava, koje, kako su rekli, ne samo da neguju postojeće vrednosti već i inspirišu nove generacije da nastave sa ovom plemenitom misijom.

„Kulturno umetničko društvo ‘Abrašević’ tačno postoji 70 godina i uspešno radi i izuzetno smo srećni kao meštani, pre svega ovog mesta, zato što imamo to kulturno-umetničko društvo da nam se deca mogu okupiti i družiti. Tako je malo aktivnosti. Ovo je jedno od društava koje živi i nadam se da će živeti“.

„Ovo je vredelo videti i svaka im čast, ono što su oni nama večeras priredili to je stvarno vrhunski“.

„Ovo je narodna tradicija koja postoji od pamtiveka i mi nastavljamo tu tradiciju upravo zahvaljujući tim kulturno-umetničkim društvima, zahvaljujući profesionalnim ansamblima i znate da se bez ovog ne može sačuvati tradicija. Da nije ovog, narod bi zaboravio svoje kulturno dobro. Ovo treba nastaviti i ta kulturna delatnost je na visokom nivou i to treba pozdraviti“.

Ova reportaža nastala je u okviru projekta „Kulturni almanah“ koji realizuje Produkcija New Press uz podršku Ministarstva kulture, omladine i sporta.


Komentari posetilaca