Kultura u doba koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu
21/04/2020 20:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 523 |
|


Glas Amerike, 21.04.2020. - Pandemija koronavirusa promenila je rad mnogih institucija, organizacija i ustanova na Kosovu. Neke su prestale sa radom, druge su prilagodile svoje aktivnosti u skladu sa brojnim merama nadležnih organa, a ima onih koji su unapredili i proširili svoje delovanje i dosli do publike i korisnika. Desetine hiljada ljudi posetilo je i posećuje internet stranice Doma kulture Gračanica. Oni od samog početka “korona krize” sa svojom publikom i umetnicima svakodnevno stvaraju i emituju kulturne sadržaje pod nazivom “Kultura u doba korone”.

Pozorišne predstave, bioskopske projekcije, izložbe slika, tribine, književni časovi, čitaonica, škola baleta, kao i programi koje Dom kulture Gračanica šalje u druge sredine na Kosovu okupljali su nedeljno na stotine posetilaca. Poslednjih mesec i po dana, zbog zabrane okupljanja i ograničenog kretanja zbog koronavirusa, nema susreta publike i umetnika. Međutim, kada je Dom kulture, 17. marta ove godine preko društvenih mreža uživo prenosio izložbu, pratilo ih je 4000 ljudi. Od tada do danas, desetine hiljada ljudi, ne samo sa Kosova prate različite sadržaje.

Direktor Doma kulture Živojin Rakočević objašnjava zašto je važna “kultura u doba korone”.

“Mi živimo 20 godina na minimum sloboda i onda nam je korona (virus) uzela i taj minimum. Kultura je istinska sloboda i nju ne možete da uzmete, ona radi i radiće zauvek. Hristo Janaras kaže da virus pokazuje našu metafizičku razoružanost. Da li smo razoružani…? Ja nosim masku i rukvice, jer mi se slažu sa košuljom”, rekao je Rakočevićza Glas Amerike.

Građani preko društvenih mreža Doma kulture Gračanica mogu da prate, ali i da, svakim radnim radnim danom od 18 časova, učestvuju u raznovrsnim programima i aktivnostima. Raspravlja se o važnim slikarima, književnicima, pesnicima, kao i njihovim delima.

“Svi naši razgovori i predstavljanja su išli uživo. Utorak je dan za predstavljanje likovne umetnosti i mogu da kažem da su reakcije bile veoma pozitivne, imali smo preko 2500 pregleda po jednoj takvoj “emisiji”, kazao je Nebojša Jevtić direktor Galerije Doma kulture Gračanica.

“Do sada smo imali uživo uključenja i sa poznatim književnicima, iz Beograda se javio Gojko Božović istaknuti izdravač i književnik, zatim imali smo tribinu o jeziku posvećenu knjigama Mitre Reljić, imali smo podsećanja na neke važne književnike recimo na Darinku Jevrić”, kaže Žarko Milenković urednik književnih programa Doma kulture Gračanica.

Umetnici se aktivno uključuju, izlažu svoje stavove i najavljuju nove radove i planove, a šalju i poruke ohrabrenja građanima Kosova.

Radi i škola baleta, koju je Dom kulture osnovao pre tri godine.Sem na društvenim mrežama 90 članica ove škole, ali i ostali građani, od ovog vikenda će nastavu moći da prate i preko lokalne RTV KIM.

“Škola baleta i danas radi, nastavili smo istim tempom, s tim što naš nastavnik Nikola Korać šalje onlajn lekcije i devojčice su u mogućnosti da prate nastavu iz svojih kuća, vežbaju korake i spremaju se za koreografije koje će nas čekati kad izađemo iz ovog karantina”, rekla je za Glas Amerike Marina Janković koordinatorka škole baleta Doma kulture Gračanica.

Ove programske sadržaje tehnički nije je dnostavno realizovati, jer se kako kažu u Domu kulture, sve preselilo u viruelni svet.

“Na počeku smo imali nekih tehničkih problema, jer nas je sve to zadesilo iznenada, ali smo se trudili da vrlo brzo uhvatimo korak sa tim načinom rada. Ono na šta smo mi najviše stavili akcenat je Fejsbuk gde imamo najviše pratilaca i Instagram. Planiramo i da kada sve ovo prođe i kad “padnu maske” da naš program nastavimo da prikazujemo na društvenim mrežama. Naravno nama će biti drago da ovo prođe što pre i da program nastavimo i uživo, a naravno i onlajn”, kazao je Ivan Stojković organizator produkcije i tehnike Doma kulture Gračanica.

Dom kulture Gračanica je nosilac kulturnih dešavanja u srpskim sredinama na Kosovu, podžava mlade lokalne stvaraoce i dovodi najpoznatije umetnike koji ovde nastupaju i ostavljaju svoja dela. Samo u poslednje dve godine ovde i u drugim mestima održano je oko 310 različitih događaja u produkciji Doma kulture.

 


Komentari posetilaca