Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR
09/04/2020 17:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 541 |
|

Radio SobodnaEvropa 09.04.2020. - Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je veću ulogu Francuske u dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju tehničke kosovske Vlade, nakon telefonskog razgovora Makrona sa vršiocem dužnosti kosovskog premijera Aljbinom Kurtijem. 

U saopštenju se dodaje, da je Makron kazao da će to biti i cilj samita u Parizu pod organizacijom Francuske, Nemačke i EU, o odnosima Beograda i Prištine, čim se za to stvore potrebni uslovi.

Makron je takođe podržao "ponovno uspostavljanje trgovine između Kosova i Srbije", a nakon ukidanja takse od 100 odsto.

Kurti je tom prilikom rekao da efikasnost dijaloga zavisi od učešća Evrope.

"Evropa se ne može zameniti ni jednim drugim kontinentom, kao što se ni Francuska ne može zameniti drugom državom. Evropa je sredina i perspektiva normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", dodao je Kurti u razgovoru, prenose iz njegovog kabineta.

Kurti se zahvalio Makronu na zajedničkoj izjavi Francuske i Nemačke putem koje su, zbog pandemije, izrazili nezadovoljstvo zbog održavanja sednice kosovske Skupštine 25. marta na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi, a na zahtev koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova.

"Kurti je naglasio da se jaz koji je stvoren time (izglasavanje nepoverenja vladi) ne može popuniti, niti se politička situacija ne može prevazići, već da su samo novi izbori jedini legitimni i legalan način da se uspostavi jedna nova vlada", stoji u saopštenju.

"Svaki drugi pokušaj da se proizvede bilo koja vlada u trenutnom stanju stvari prolazi kroz neustavne načine. Novi politički izbori mogući su tek nakon rešavanja zdravstvene krize", dodao je Kurti.

Kurti se zahvalio Francuskoj i EU na pruženoj pomoći u borbi protiv koronavirusa. Kako se dodaje, Evropa je Kosovo pomogla najpre sa 5 miliona evra, a celokupna pomoć biće u vrednosti od 68 miliona evra.

 


Komentari posetilaca