Manifestacija ‘Najjače vaskršnje jaje’: Tradicija i zajedništvo u Gračanici
09/05/2024 14:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 61 |
|


Drugog dana Vaskrsa, u Gračanici se tradicionalno održava manifestacija "Najjače Vaskršnje jaje". Ova manifestacija privlači veliki broj posetilaca, a pored samog nadmetanja, prisutni imaju priliku da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu. Jedan od važnih segmenata manifestacije je i likovni konkurs čija je tema takođe Vaskrs i ukrašavanje vaskršnjih jaja. Ova manifestacija se u Gracanici organizuje od 2016. godine i svake godine privlači sve više ljudi.

Manifestaciju "Najjače Vaskršnje jaje" inicirao je i svake godine organizuje učitelj u penziji, Ljubomir Maksimović. On objašnjava da je ideja za ovu manifestaciju nastala iz želje da se očuva i nastavi srpska tradicija koja prati Vaskrs.

„Cilj je takmičenje povodom najvećeg hrišćanskog praznika. Jer vidite, ako ne slavimo ovo nas neće biti jednoga dana. Ovo je simbol identiteta srpskog naroda od pamtiveka. Posle mene ko će preuzeti ne znam, ali ja želim da se ova tradicija nastavi, jer je ovo jedinstveno na Kosovu i Metohiji“, rekao je Maksimović.

Dodaje i da se manifestacija “Najjače vaskršnje jaje” u Gračanici na uskršnji ponedeljak, organizuje po uzoru na svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima u selu Mokrin u Vojvodini.

„Ovo je već osma godina. Na ideju za organizaciju manifestacije „Najjače Vaskršnje jaje“ došao sam tako što sam stupio u kontakt sa Odborom koji organizuje svetsko prvenstvo isto u kucanju jaja u Mokrinu, u Srbiji, pa sam ja nalik tome to primenio i u Gračanici...Dakle, ovo se dešava u Mokrinu, u Gračanici i u Ranilugu na Kosovu i Metohiji. Ovo je jedinstvena organizacija i za ovo treba veliki rad“, istakao je Maksimović.

Ovogodišnju manifestaciju svečano su tradicionalnim kucanjem jajima otvorili gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić i Ljubomir Maksimović.

„Drago mi je da vidim da je sala puna, da ima mnogo dece. To me stvarno raduje i znam da deca jedva čekaju da krenemo sa takmičenjem, ali pre nego što krenemo, želim da vam kažem svima da svi koji ste danas ovde u ovoj sali, bilo kao takmičari, kao posmatrači, kao podrška, da ste svi vi danas čuvari našeg identiteta. I zato radujmo se danas životu, radujmo se suncu, radujmo se ljubavi, dobroti, radujmo se vaskrsnuću. Takođe, neka nam ovo radovanje da snagu, neka nam da volju da izdržimo sve izazove i nedaće koje nam donosi ovo teško vreme. Neka nam Vaskrs da snagu, kao što rekoh, neka nam osnaži hrišćanske vrline i neka nas podstakne na veće razumevanje da ljubimo bližnje svoje, neka nam Vaskrs da snagu i moć da izdržimo sve ovo i neka nas još jače, nego ikad do sada, ujedini u našoj svetoj misiji ostanka i opstanka u našoj Gračanici“, poručila je gradonačlenica Gračanice Ljiljana Šubarić. 

Jedna od članica organizacionog odbora manifestacije "Najjače vasršnje jaje" Jelena Denić iz Gračanice, ističe važnost ove manifestacije u očuvanju srpskih običaja i tradicije. Dodaje da je pored takmičenja u kucanju jajima, manifestaciju i ove, kao i prethodnih godina uputpunio bogat kulturno-umetnički program.

„Priprema za ovu manifestaciju je trajala oko dva i po meseca, deca su vredno vežabala imali smo raznovrsan program. Učestvovala su deca iz predškolske ustanove sa jednom vaskršnjom pesmom, učestvovali su i dečiji kulturni ansambli mlađih grupa iz Lapljeg Sela i Gračanice. Imali smo i goste iz Kosvoske Kamenice i oni su nam otpevali tri numere tako da mogu reći da je stvarno program bio raznovrsan i da je bilo puno dece i puno takmičara. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali... Ovo je tradicija koja se već godinama održava, za naš je veoma važna zato što je ovo naš najveći praznik Hristovo vaskrsenje koji trebamo proslaviti na najlepši način i najveseliji“, navela je Denić.

U takmičarskom delu, u nadmetanju čija su vaskršnja jaja najjača, učestvovalo je 60 takmičara iz Gracanice i okoline. U kategoriji do 15 godina pobedu je odnela Ivona Micić, a u kategoriji preko 15 godina Srđan Živić.

„S obzirom da je ovo najveći praznik, Vaskrs, srećna sam što sam pobedila“, rekla je Ivona Micić.

„Za mene je ovo najradosniji hrišćanski praznik i ja sam presrećan što sam baš ja pobedio na ovoj manifestaciji...Inače, takmičim se drugi put prvi put sam bio u polufinalu, sada, eto, hvala Bogu, došlo je do finala“, rekao je Srđan Živić.

Mališani koji su prisustvovali manifestaciji "Najjače Vaskršnje jaje" bili su oduševljeni čitavim programom. 

„Ja sam družila sa drugarima, bilo mi je lepo, kucala sam se jajima, učestvovala sam“, rekla je Teodora Jovanović iz Gračanice.

„Meni se mnogo sviđa ova manifestacija, dolaziću svake godine. Volim da gledam kad se deca kucaju jajima i kad igraju“, rekao je Andrej Trajković iz Gračanice.

Pored dece, uživali su i njihovi roditelji. Ističu da je ova manifestacija  prilika da porodice provedu kvalitetno vreme zajedno, u duhu  Vaskrsa, stvarajući lepe uspomene koje će dugo pamtiti. 

„Odlično, lepo je i značajno da uvek imamo ovakve manifestacije što više i što češće. Ovo da se nastavi tradicionalno svake godine i da budemo što više i u što većem broju. Baš je lepo da se obeleži naš najveći i najradosniji praznik i na ovaj način. Lepo je i baš sam srećan što sam ovde i u ovom društvu i sa svojom porodicom“, rekao je Miodrag Dimitrijević.

„Ovo je mnogo lepo što su naša deca zainteresovana pre svega za očuvanje naše tradicije. Tu je i kucanje jajima, pogotovo kulturno-obrazovni program. Folklor je jedna od važnih grana naše istorije i veoma me raduje veliki odziv dece što se tiče folklora kao i roditelja normalno. Vrlo je lepo i treba da se nastavi“, naveo je Marko Đorić.

„Svaka čast organizatorima na ovakvoj vrsti manifestacije. Godinama dolazimo, ćerkice učestvuju u najjačem vaskršnjem jajetu, tako da sve je bilo lepo. Sviđa nam se“, istakla je Dragana Petrović.

„Bilo je prelepo i iz godine u godinu mislim da je sve lepše“, rekla je Snežana Andrejević.

Manifestaciju "Najjače Vaskršnje jaje" i ove godine je pratio likovni konkurs koji je bio otvoren za sve predškolske i školske ustanove sa teritorije opštine Gracanica. Tema likovnog konkursa bila je, naravno, Vaskrs i ukrašavanje vaskršnjih jaja.

„Ova manifestacija osma po redu, osim što neguje tradiciju i donosi nam radost kroz igru i takmičenje za najjače vaskršnje jaje takođe neguje i lokovnu umetnost gde naša deca kroz crteže pokazuju svoj talenat i kreativnost. Ove godine pripala mi je čast da budem predsednik žirija u odabiru likovnih crteža i mogu slobodno da kažem da nije bio ni malo kalan zadatak. Pristigli su nam zaista divni radovi i ja se zahvaljujem svim školama na učestvovanju“, naveo je predsednik stručnog žirija Nikola Ilić.

U okviru manifestacije, izloženo je 12 pobedničkih dečijih crteža i radova nastalih tokom ovog konkursa. Pobednici su, kao nagradu, dobili ikone.

„Ja sam crtala uskršnje jaje“, rekla je Neda Micić.

Novinarka: Koje mesto si osvojila?

„Drugo mesto“, dodala je ona.

„Ja sam nacrtao ovo jaje, osvojio sam drugo mesto“, kaže Miodrag Mitrović.

Tradicionalno, u okviru manifestacije, podeljene su i zahvalnice predstavnicima institucija, medija i zaslužnim pojedincima za, kako navode organizatori,  njihov doprinos očuvanju hrišćanske tradicije i nasleđa. 


Komentari posetilaca