Marihuana i alkohol najčešći poroci mladih na Kosovu
14/11/2018 09:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 815 |
|


Čaglavica, 14.11.2018. - Najzastupljenija droga koja se koristi na Kosovu je marihuana, a policija je od početka ove godine uhapsila oko 2000 ljudi  zbog posedovanja, proizvodnje i trgovine narkoticima rečeno je danas na debati ,,Narkomanija i alkoholizam na Kosovu-kako se boriti protiv poroka koji uništavaju mlade?’’. Najmlađi zavisnik od droge na Kosovu ima svega 11 godina.

U bazi podataka nevladine organizacije “Lavirint” koja se bavi prevencijom upotrebe droga, podizanjem svesti kod mladih, ali i lečenjem narkomana registrovano je kako kaže direktor ove organizacije Safet Bljakaj 1372 zavisnika od narkotika. 

“Dakle, to su lica koja su stvarni zavisnici, mi ne registrujemo one koji eksperimentišu, ne registrujemo ni one koji koriste kanabis. Kada bi to dodali onda bi ta brojka bila mnogo veća nego ova sada. Od njih je  4,8 odsto  srpske naciolanosti. Pričamo samo o pravim zavisnicima’’, kazao je Bljakaj.

Prema podacima ove organizacije prosečna starosna dob za početak korišćenja droge na Kosovu spala je sa 21, na 16 godina. Najmlađi zavisnik od droge na Kosovu ima svega 11 godina.

,, To je naravno esktremno i tu utiče mnogo kanabis koji je svuda rasprostranjen. Najstariji koji se pojavio u našem centru je imao 54 godine. Sa upotrebom droge počeo je sa 52 godine, nažalost preživeo je još naredne četiri godine’’, rekao je Safet Bljakaj.

U borbi protiv zloupotrebe narkotika, osim nadležnih institucija  važnu ulogu igra čitavo društvo, ali posebno porodica, smatra psiholog i porodični psihotarapeut Aleksandra Turković Dimitrijević

"Porodica u kojoj postoje konflikti, problematični odnosi na relaciji bračnih partnera je puna tenzija. Dete će kada dođe u period u kojem želi da pobegne iz te situacije, lako skliznuti u vršnjačku grupu gde, naizgled, takvih tenizija nema ili koja omogućava da korišćenjem nekih supstanci te tenzije budu smanjene. Upravo zbog toga kažemo da je način na koji roditelji rade sa decom i formiraju njiove stavove, vrednosti, najznačajnija dobit koju ostvaruju", kazala je Dmitrijevićeva.

Pored korišćenja narkotika na Kosovu je sve veći problem kod mladih i alkoholizam. Prema istraživanju Sinergije koje je ova organizacija sprovela u jednoj srednjoj školi u Severnoj Mitrovici čak 89 odsto učenika konzumira alkohol.  Jedan od glavnih problema u ovom delu Kosova je i visok stepen nepoštovanja zakona koji se odnosi na prodaju alhohola maloletnim licima

,, Recimo da samo neki kafići sprovode to. Međutim u nekoj običnoj klasičnoj prodavnici možete poslati dete od 10 godina i niko mu neće zabraniti da kupi cigarele ili da kupi neki alkohol i sad je pitanje da li će to dete odneti cigarete ili alkohol svom roditelju ako ga je poslao uopšte ili će iskoristit sa društvom i tako dalje’’, rekla je Jovana Stojanović iz NVO Sinergija.

Bajram Nuhiu iz policije Kosova navodi da je u periodu od januara do novembra ove godine zabeležno 1426 slučajeva posedovanja narkotika. Nuhiu je dodao da je zbog pristupačnosti i veoma niske cene najztapljenija droga na Kosovu marihuana.

,, Treba napomenuti da smo u ovom periodu ostvarili 1010 operacija. Uhapšeno je 1854 osumnjičenih osoba. Imali smo 1426 slučajeva posedovanja narkotika, 240 slučajeva trgovine narkoticima i 90 slučajeva uzgajanja  narkotika. Što se tiče trenda ili narkotika koji su učestali na Kosovu na prvom mestu je marihuana. Ono što je dobro je da od 2014. godine imamo jako mali broj slučajeva heroina i posedovanja i trgovine i korišćenja  heroina. Od 2013 godine imali smo 9 kg, ove godine imamo samo u gramima’’, rekao je Nuhiu.

Debatu na temu ,,Narkomanija i alkoholizam na Kosovu-kako se boriti protiv poroka koji uništavaju mlade?’’ organizovao je Medija centrar uz podršku Kancelarije Evropske unije,  Birna Kosovo i Asocijacije novinara Kosova .

 


Komentari posetilaca