Marko Đurić razgovarao sa rektorom PU Zdravkom Vitoševićem
17/05/2019 15:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 569 |
|

Saopštenje, 17.05.2019. - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa rektorom Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravkom Vitoševićem o situaciji u srpskom visokoobrazovnom sistemu, kao i o pripremama za upis naredne generacije brucoša.

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je, prema rečima rektora Vitoševića, spreman za upis nove generacije brucoša, i nastaviće da studentima pruža visok nivo znanja i najkvalitetnije uslove za studiranje.

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju se ističe i da je Vitošević rekao da je interesovanje za upis u narednu godinu veliko i da očekuje rekordan broj brucoša u akademskoj 2019/2020. godini.

Vitošević je izrazio očekivanja  da će se, kao i u prethodnim generacijama, na fakultete tog univerziteta upisati i značajan broj studenata iz centralne Srbije, čime će biti potvrđena nedeljivost srpskog akademskog prostora.

Đurić i Vitošević razgovarali su i o mogućnostima da se, uz podršku nadležnih institucija Republike Srbije, dodatno unaprede kvalitet studija, nastavni proces i studentski standard, dodaje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, naglasio je da je - očuvanje Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije od strateškog značaja za opstanak, ne samo mladih, već i čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je ,,rasadnik kvalitetnih kadrova za institucije Srbije na Kosovu i Metohiji, i bez te kadrovske baze srpski obrazovni i zdravstveni sistem ne bi mogli da funkcionišu na očekivano kvalitetan način’’.

Đurić je dodao da će Srbija u predstojećem periodu investicionim ciklusima u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji stvoriti i zdravije privredno okruženje, čime će biti kreirano i dinamičnije tržište rade i veće mogućnosti za zapošljavanje diplomaca Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

 


Komentari posetilaca