Miodrag Milićević: Došlo se do tačke gde više ne možete…
01/07/2024 13:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 95 |
|


Izvršni direktor NVO Aktiv sa sedištem u Severnoj Mitrovici Miodrag Milićević, rekao je u emisiji Slobodno srpski da za proces Briselskog dijaloga najveću odgovornost snosi Evropska unija, bez obzira na to što u samom dijalogu ona samo posreduje.

„Jasno je da je Evropska unija morala da bude ta koja periodično ocenjuje napredak, prepoznaje potencijalno kritične tačke, a s druge strane daje predloge i jednoj i drugoj strani kako da se unapredi ili kako da se prevaziđu pojedini problemi. Ovde smo imali u poslednje tri godine više kriznog menadžmenta, a manje implementacije samog sporazuma, upravo na način kako je to dogovoreno“, smatra Milićević.

Komentarišući činjenice da sastanka Vučića i Kurtija pre nekoliko dana u Briselu nije ni bilo, jer je kosovska delegacija odbila direktan razgovor sa srpskom delegacijom, Milićević kaže da su se strane morale obavezati da će direktno prisustvovati.

Ostanak Miroslava Lajčaka na mestu posrednika EU u dijalogu Prištine i Beograda još nekoliko meseci vidi kao najracionalniju moguću odluku, ali i u oceni njegovog učinka postoje dve strane medalje.

„Ako izuzmemo sve ove turbulentne događaje u poslednje dve i po, odnosno tri godine na Kosovu, koje su se dogodile tokom njegovog mandata, naravno i sa punim pravom, rekao bih da srpska zajednica apsolutno nema nikakvih tačaka niti elemenata da bude zadovoljna samim procesom. A s druge strane, ako pogledate njegov učinak, ako izuzmete sve te probleme koji su nastali, ako pogledate:  tablice rešene, rešeno je pitanje energetskog sporazuma, rešeno je pitanje međusobnog priznanavanja dokumenata, dakle, to su sve elementi i tačke sporazuma koji datiraju iz 2011. 2013. godine“, rekao je Milićević.

Došlo se do tačke gde više ne možete

On se osvrnuo na kršenje ljudskih prava srpske zajednice na severu Kosova, pri čemu su bezbednosni izazovi posebno izraženi.

„Na severu danas imate sedam konkretnih policijskih baza, baza specijalne policije, od kojih su neke smeštene na glavnim putevima. Toga nema u ostatku Kosova. Ne postoji ni u Gračanici ni u Štrpcu. Ranije su tamo bile neke KFOR-ove tačke, ali nikada nismo imali jedinice specijalne policije pod punom ratnom opremom, sa betonskim zidovima, sa bunkerima. To ranije nije bilo ni u jednom delu Kosova, a pogotovo ne na severu Kosova“, kaže Milićević.

Posebno je izrazio zabrinutost zbog odlaska mladih srpskih porodica sa severa Kosova.

„Depopulacija je neverovatna, odlazak prevashodno mladih ljudi sa severa Kosova je do te mere alarmantan da se bojim da je poprilično kasno sada za neku reakciju koja bi mogla da spreči ili na neki način ublaži posledice u vremenu koje je pred nama. Vi ste došli do tačke gde više ne možete, nakon dvadeset i pet godina, da pronađete jedan motiv koji će vas držati gore, jer imate konkretan ozbiljan poremećaj po pitanju bezbednosti, ozbiljnu ugroženost po pitanju ljudskih prava. Imate svakodnevne pritiske“, rekao je gostujući u emisiji Slobodno srpski izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Miličević.

Izvor :
Medija centar Čaglavica

 


Komentari posetilaca