Mladi pijanista iz Lapljeg Sela Danijel Eminović
19/02/2024 14:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 22 |
|


Danijel Eminović, talentovani mladi pijanista iz Lapljeg Sela učenik je treće godine Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu. Sa samo 15 godina, Danijel već ostvaruje izuzetne uspehe u svetu muzike. Prema rečima njegovog profesora klavira Nemanje Đorđevića ovaj mladić predstavlja svetlu budućnost muzičke scene uz spoj talenta, predanog rada i ljubavi prema muzici.

„Bavim se muzikom od svoje devete godine kada je tata predložio da dođem u Muzičku školu i oprobam se u tome“, kaže Danijel Eminović za Produkciju NEW PRESS.

Novinarka: A zašto baš klavir?

„Pa kavir mi je bio onako  lep za oko i zvuk mi je njegov privukao pažnju“.

Novinarka: Šta sviraš uglavnom šta najviše voliš da sviraš?

„Pa sviram sve, klasiku najviše, ali sviram i narodnu muziku, džez i tako te stvari“, dodaje Eminović.

Pored muzičke, Danijel pohađa i Gimnaziju Priština sa sedištem  u Lapljem Selu, međutim iako pohađa dve srednje škole, vremena za vežbanje klavira, kaže,  pronalazi uvek, što mu je i svakodnevna rutina.

„Radnim danima sam uglavnom u Gimnaziji od 8 do pola 2 i onda dođem u Muzičku školu ovde završavam časove, zatim odem kući i tamo sviram dok ne krenem na spavanje. Uglavnom posle napornog dana kada sednem da vežbam, to je meni opuštanje onda zaboravim na sve“, kaže on.

Ističe da na scenu iznosi emociju i energiju  koju publika i kolege uvek nepogrešivo prepoznaju.

„Volim baš puno i kad nešto volite ne predstavlja nikakvu poteškoću da na tome radite“.

Danijel je do sada učestvovao na brojnim međunarodnim i republičkim takmičenjima gde je postizao  zapažene rezultate i osvajao brojne nagrade. Svaka nagrada koju je osvojio uz podršku profesora, Nemanje Đorđevića, je kaže veliki uspeh. Ipak jedna od dražih mu je osvojena nagrada  na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici, kada je izveo kompozicije „Bumbarov let“ i „Betovenove sonate“.

„Uglavnom sam osvajao prve i druge nagrade. Jedna od najdražih nagrada mi je nagrada koju sam osvojio u Sremskoj Mitrovici na takmičenju kada sam osvojio prvu nagradu sa 98 poena“, ističe Danijel Eminović.

Danijelov profesor klavira, Nemanja Đorđević, opisuje ga kao marljivog i talentovanog učenika, čija predanost i rad dovode do zapaženih rezultata na takmičenjima.

„Danijel je jedan divan dečak, marljiv, oran za rad, on na najbolji mogući način predstavlja našu školu na svim takmičenjima, a radi se o prestižnim takmičenjima, kako republičkim tako i međunarodnim. Sa svih takmičenja je poneo mnogobrojne nagrade, radi se o prvim i drugim nagradama“, navodi Đorđević i dodaje:

„Da bismo se mi spremili za takmičenje ili za bilo koji nastup zaista je potrebno mnogo rada i truda. Talenat jeste neosporan, ali pored talenta vi morate mnogo da radite, mnogo da vežbate. Sve to iziskuje ogroman rad za svega tih par minuta na sceni. Međutim, kada volite to što radite onda nije teško, posebno kada imate ovakve učenike“.

Osim učešća na takmičenjima, Danijel Eminović, imao je i brojne nastupe.

„Nastupao sam na Kolarcu pre dve godine, nastupao sam na ovim prostorima ovde u Gračanici, u Domu kulture“, dodaje Eminović.

„Imao je priliku da čak nastupa i u Kolarčevoj zadužbini i to kao specijalni gost povodom 65 godina rada Muzičke škole Josif Marinković iz Beograda. Kao njegov mentor moram da priznam da sam jako ponosan što imam Danijela za učenika“, rekao je Nemanja Đorđević.

Nemanja Đorđević profesor klavira u Muzičkoj „Stevan Mokranjac“ i Danijelov mentor kaže da sviranje klavira zahteva svakodnevno vežbanje i ozbiljan pristup.

„Moram da kažem da je to instrument kao i svaki drugi koji ne prašta ni jedan dan nevežbanja, morate svakog dana da vežbate, da svirate kompozicije, sve to zahteva jedan ozbiljan pristup, jer vi prosto kada svirate neku kompoziciju nije potrebno samo da pročitate note teksta, morate da čitate o samom kompozitoru, da obratite pažnju na artikulaciju, dinamiku, na mnoge segmente u tom delu kako biste naslutili šta je kompozitor hteo da kaže, jer mi prosto govorimo na taj način što sviramo i izražavamo ono što ne može rečima da se opiše“.

Danijel se trenutno uz pomoć svog profesora priprema za takmičenje koje će početkom marta biti održano u Beogradu.

„Mi ćemo nastaviti da radimo, pre svega, rezultati će govoriti da li radimo dobro ili ne. Nama sada predstoji već u martu mesecu novo međunarodno takmičenje u Beogradu i nadam se da će ishod biti pozitivan. U svakom slučaju najvažnije je učestvovati jer vi kada učestvujete stičete novo iskustvo, slušate kako rade vaše kolege, stičemo nova poznanstva, jedno novo i lepo iskustvo za napredovanje, jer čovek se prosto uči dok je živ“, kaže Đorđević

Danijel Eminović kaže da mu je trenutno jedina želja da upiše Muzičku akademiju.

„Ja se nadam da ću dobijati pozivnice za Danijelove koncerte na Kolarcu, a možda čak i u inostranstvu. U svakom slučaju ako nastavi ovim tempom ja sam siguran da ćemo mi nastaviti da se ponosimo, a sasvim sam siguran da ćemo se ponostiti Danijelom“, zaključuje Danijelov profesor klavira Nemanja Đorđević.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ nalazi se u Lapljem Selu. Osnovna škola broji 133 učenika, dok srednja broji oko tridesetoro đaka.


Komentari posetilaca