Na Kosovu 145 inficiranih koronavirusom
05/04/2020 21:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 555 |
|

Čaglavca, 05.04.2020. - Prema najnovijim podacima kosovskog Nacionalog instituta za javno zdravlje registrovano je još pet sučajeva koronavirusa, čime je broj inficiranih dostigao 145.

“U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZK, RT-PCR metodom, testirano je 93 uzoraka uzetih iz slučajeva hospitalizovanih na Klinici za infektivne bolesti i iz praćenja slučajeva kontakata na terenu. Od uzoraka uzetih za testiranje na virus SARS-CoV-2, njih pet je bilo pozitivno”.

Pozitivni slučajevi su, kako se navodi, slučajevi kontakta, od kojih su tri sa prebivalištem u Banji-Mališevo, jedan sa prebivalištem u Đakovici, i jedan sa prebivalištem u Smrekoniće-Vučitrnu.

Od posledica koronvirusa na Kosovu je preminula jedna, a izlečeno je 23 osoba.

Povodom trenutne situacije i daljih koraka u vezi sa koronavirusom  ministar zdravstva Arben Vita je juče zajedno sa direktorom Nacionalnog instituta javnog zdravstva Naserom Ramadanijem i direktorom Policije Kosova Rašidom Ćalajem održao konferenciju za medije.

Vitia je rekao da je odluka o karantinu za dve opštine na severu donelo Ministarstva zdravlja uz punu  koordinaciju sa lokalnim vlastima.

 “U zvaničnoj smo koordinaciji sa gradonačelnicima Mitrovice i Zvečana. Sarađivaćemo i sa susednim opštinama narednih dana, sa institucijama i građanima, tako da ćemo uz povećanu pažnju, samodisciplinu i međusobnu solidarnost postići pobedu i spasiti živote, zdravlje i dobrobit građana naše zemlje. Svesni smo brojnih  današnjih izjava koje imaju politički karakter, ali zahtevam kao i svuda u svetu solidarnost i razumevanje. Pandemija Kovid-19 predstavlja pretnju celom čovečanstvu. Suočavanje sa pandemijom zahteva strpljenje, posvećenost i zanemarivanje mnogih razlika. Stoga, pazite na netačne komunikacije jer netačna jednominutna izjava može pogoršati situaciju na terenu”, rekao je Vitia.

Direktor NIJZK Naser Ramadani upozorio je da će sledeće tri nedelje biti ključne za Kosovo i poručio građanima da izbegavaju izlaske.

“Nalazimo se u ključnom trenutku i još situaciju držimo pod kontrolom, onoliko koliko postoji samokontrola kod građana “, dodavši da je broj uzoraka testiranih na Kovid-19 poslednjih dana značajno porastao.

Direktor Policije Kosova Rasit Ćalaj ovom prilikom je pozvao preduzeća i preduzetništvo da utvrde radno vreme do 16.00 sati i da puste radnike, kako bi do 17.00 sati mogli stići do svojih domova.

Sa konferencije je ponovo apelovano na građane da ne izlaze iz svojih kuća i da se pridržavaju uputstava nadležnih institucija.

“Molimo izbegavajte porodične posete i druge oblike okupljanja unutar vaših porodica. Čuvajte vaše zdravlje i zdravlje vaše porodice. Dragi građani, ma gde bili, razmislite dva puta pre nego što se odlučite da izađete iz stana. Svaki izlazak nosi visoku opasnost.  Sve se promenilo u našoj rutini. To zahteva visoku svest. Nemojte da budete nepažljivi”.

 


Komentari posetilaca