Nema mehanizama za zaustavljanje govora mržnje u medijima?
08/11/2018 11:17|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 797 |
|


Sporazum, Radio KIM, 08.11.2018. - Govor mržnje, spinovi i lažne vesti su sve prisutniji u medijima na Kosovu i u region, složile su se gostujući u emisiji "Sporazum" članica uprave UNS Jelena Petković, urednica portala Kosovo 2.0 Besa Ljuci i dopisnica Radio Beograda Tanja Vujisić.

Ne postoji dobar mehanizam koji bi zaustavio govor mržnje koji je u pojedinim medijima sve prisutniji, smatra novinarka Frankfurtskih vesti Jelena Petković i podseća da se u poslednje vreme na naslovnim stranama sve češće mogu pročitati vesti koje, između ostalog, najavljuju rat na Kosovu.

"Kada je reč o samim zakonima, naši zakoni nisu loši, ali je stvar u tome kako se oni implementiraju. Dakle radi se o tome da li će neko da zloupotrebi neku rupu koja postoji u tom zakonu. Odgovornost svakog pojedinca je na tome šta potpiše ispod teksta, ogovornost novinara je ako mu urednik prepravi tekst da kaže ‘ja ne želim da budem potpisan ispod tog teksta’", objašnjava Petkovićeva.

Urednica portala Kosovo 2.0 Besa Ljuci tvrdi da u albanskim medijima na Kosovu "nema klasičnog govora mržnje, koji podrazumeva upotrebu pogrdnih termina".

Upozorava da na Kosovu postoji veoma mali broj medija koji pokušavaju da se bave temama koje se odnose na problem građana, bez obzira na to da li su u pitanju Srbi ili Albanci.

"Smatram da imamo mnogo više zajedničkih stvari od onih koje nas razdvajaju. Međutim, medijsko izveštavanje se uglavnom koristi za one teme koje imaju za cilj da nas razdvoje, koje izazivaju emocije. Kada bi imali više medija koji se bave građanstvom i stvarnim životom, mogli bi lakše da izbegnemo teme koje nas razdvajaju", tvrdi Besa Ljuci.

Gošće emisije "Sporazum" upozoravaju da se osim govora mržnje u poslednje vreme pojačao trend širenja lažnih vesti i spinova.

"Definitivno smatram da je poseta predsednika Tačija jezeru Gazivode bio jedan spin. Ta informacija je bila nešto neočekivano, jer je prethodno sva pažnja medija bila usmerena ka protestima opozicije, a ovim je ta pažnja bila podeljena. Smatram da je bila upotrebljena ta tehnika, a spin se otvoreno koristi na Kosovu“, objašnjava Besa Ljuci.

"Uopšteno mogu da govorim o čitavom Balkanu, pošto tu najbolje poznajem situaciju i medije. Spin postoji od najnižih službenika neke političke partije, pa do samog vrha. Spin je za neke političare postao legitimno sredstvo u njihovoj borbi za vlast", kaže Tanja Vujisić.

Upozoravaju da se danas u medijima retko mogu čuti drugačija mišljenja ili kritički stavovi, te da se često ne može doći do sagovornika koji će javno izneti svoj stav.

"Ja sam se konkretno nekoliko puta našla u situaciji da smo o nekim temama hteli da pišemo i ljudi koje bi obično kontaktirali nisu želeli da govore. To poimanje lične slobode je stvar svakog pojedinca. Ako neko ne želi da govori o tome što ga boli, iako ste vi željni da o tome pišete, vi to ne možete da uradite. Mi smo imali vrlo mali broj sagovornika koji su iznosili neka drugačija mišljenja”, kaže Jelena Petković.

Tokom emisije "Sporazum" predstavljeno je i istraživanje NVO Aktiv koje pokazuje da građani na severu Kosova svoj politički stav grade na osnovu informacija iz medija, te da najveći broj njih najviše veruje beogradskim medijima.

 


Komentari posetilaca