Nerealno je da Kosovska policija preuzme Trepču
24/11/2016 10:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1108 |
|


SEVERNA MITROVICA, 11.novembar – Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević ne očekuje da će kosovska policija intervenisati na severu Kosova da bi stavila pod kontrolu objekte Trepče, posle stupanja na snagu zakona kojim taj Rudarsko metalurški kombinat  postaje akcionarsko društvo u kojem kosovska Vlada ima 80 odsto akcija, dok 20 odsto  pripadaju radnicima i drugim akcionarima.

 

„Mislim da je nerealno da policija na severu Kosova reaguje, jer je to jedan jako težak i ozbiljan zadatak. Ne kažem da kosovska policija to neće to i uraditi uz pomoć drugih jedinica koje ima na raspolaganju, ali mi smo već o tome pričali sa relevantnim političkim faktorima ne samo u Prištini, nego i sa predstavnicima Međunarodne zajednice koji  na Kosovu i upozorili da bi jedna takva akcija bila veoma loša. Ubeđen sam u to da se ne bi mogla ni da sprovede, a vratila bi nas u vremena pre pet – šest godina“, izjavio je Radojević u emisiji Sporazum koja se emituje na mreži srpskih televizijskih stanica na Kosovu.  

 

Podseća na činjenicu da svako na severu Kosova ima nekog  ko je zaposlen u Trepči. Za građane taj zakon je tabu tema jer otvara pitanja kao što su gubitak posla, egzistencije i budućnosti porodice, a eventualna reakcija prištinskih institucija bi neminovo dovelo do toga da radnici izađu na ulice i protestuju kako bi zaštitili svoja prava. 

„Pravno je moguće da se od kosovske policije traži da reaguje. Međutim, to je jedan jako krupan zalogaj koji ne bi bio pametan za Kosovo u ovom trenutku“, ocenjuje Milan Radojević.

 

Politički analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiu takođe ne veruje da će se to desiti i da bi takva eventualna odluka bila glupa. 

 

„Stvari treba raditi u dogovoru. Nije dobro ni to što se Lista Srpska povukla iz prištinskih institucija posle usvajanja Zakona o Trepči. Ja sam očekivao da će zvaničnici koji dolaze sa severa Kosova tražiti da se izgradnja auto- puta od Prištine ka Mitrovici nastavi do Zvečana, a ne da se zaustavi na pola puta. Ova vlada  je prekinula izgadnju puta na toj deonici da bi počela sa izgradnjom ka Gnjilanu i Podujevu i mislim da je to loš pokazatelj odnosa Vlade prema severu Kosova“, rekao je Spahiju. 

 

Direktor Humanog centra Mitrovica Veroljub Petronić podsetio je na ocenu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića  na sastanku sa komandom KFOR-a  Đovanijem Fungom  da jednostrana odluka vlasti u Prištini predstavlja pretnju po krhku bezbednosnu situaciju, sa čime se saglasio i italijanski general. 

„Međunarodni faktori na Kosovu, uključujući i KFOR, kao i vlasti u Srbiji ozb iljno razmatraju problem Trepče kao bezbednosnog rizika, a potencijalni rizik je tri i po hiljade radnika“, rekao je Petronić u emisiji Sporazum. 


Komentari posetilaca