Novinari od policije u Orahovcu preuzeli ploču Slavuju i Pereniću
18/04/2019 11:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 293 |
|


UNS, 17.04.2019. - Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) Budimir Ničić i Živojin Rakočević preuzeli su u policijskoj stanici u Orahovcu iščupanu ploču otetim novinarima Radio Prištine Đuru Slavuju i Ranku Pereniću. Ploča je sedmi put srušena 30. janura ove godine, a novinari su je pronašli u neposrednoj blizini mesta gde je iščupana građevinskom mašinom.

 

Nakon što su kolege Ničić i Rakočević pronašle ploču, policija je prvi put otkrila počinioca koji je mašinom uništio postolje ploče i na mestu gde se ono nalazilo ostavio veliku rupu u zemljištu.  Uhapšeni Šaban Beriša priznao je da je srušio ploču, a u izveštaju policije, u koji je UNS imao uvid, piše da je delo bilo „etnički motivisano“.

 

Ploča je bila, nakon sedmog po redu uništavanja, dva i po meseca u policiji u Orahovcu.

Na ploči na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.

 

„U policijskoj stanici smo se interesovali i za prethodne slučajeve rušenja ploče kao i to da li osumnjičeni, koji je priznao da je porušio ploču, ima veze i sa prethodnim rušenjem i uništavanjem ovog obeležja. Dobili smo odgovor da je njihova istraga pokazala da on nema veze sa prethodnim rušenjima”, rekao Ničić i najavio da će predstavnici UNS-a ovu ploču osmi put postaviti na istom mestu gde je i postavljana od 2012. godine.

 

Novinar Živojin Rakočević je rekao da je nakon novinarskih istraživanja i pritiska javnosti konačno otkriven jedan počinilac. „Očekujemo da vidimo da li će tužilaštvo otkriti neki trag i da li taj čovek koji ruši ploču i njegova namera vodi ka imenima ljudi koji su oteli Slavuja i Perenića. Nastavljamo da ponavljamo ‘nađite otmičare’, jer su stradali profesionalci koji su radili svoj posao. Sigurni smo da počinilac nije daleko i da će ugledati lice pravde“, rekao je Rakočević.

 

Od otmice Slavuja i Perenića na Kosovu je ubijeno, oteto i nestalo 14 novinara, po sedam Srba i Albanaca. U samo jednom slučaju osuđen je počinilac koji je odgovarao za više ratnih zločina.

 

UNS i Asocijacija novinara Kosova u februaru prošle godine pokrenuli su inicijativu da se formira komisija koja bi se bavila ubijenim i nestalim novinarima na KiM. UNS je više puta tražio da se Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu bavi slučajevima zločina nad novinarima

 

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca