NVO osuđuju privođenje novinarke Tatjane Lazarević
12/04/2020 10:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 493 |
|

Čaglavica, 12.04.2020. – Grupa od 11 nevladinih organizacija „najoštrije osuđuje jučerašnje privođenje urednice portala KoSSev Tatjane Lazarević od strane Policije Kosova,  zbog navodnog kršenja zabrane kretanja“. 

 

„Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije, a njen značaj se  posebno ogleda danas, kada je u toku globalne krize izazvane pandemijom COVID-19 neophodno da dobijemo tačne i pravovremene informacije. Otuda smatramo neprihvatljivim da javne institucije, uključujući Policiju Kosova, utiču na sprečavanje novinara za obavljanje svojih aktivnosti na izveštavanju o pandemiji“, navodi se u saopštenju.

 

NVO podsećaju da se po odluci Vlade Kosova zabrana kretanja ne odnosi na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa.

 

„Pozivamo policijski Inspektorat da što pre utvrdi da li su u ovom slučaju pripadnici Policije Kosova prekršili svoja ovlašćenja, a od tužilaštva zahtevamo da odustane od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević.

 

Takođe pozivamo Vladu Kosova da insistira na pravilnom sprovođenju svojih odluka, a od međunarodnih institucija i organizacija očekujemo da osude ovaj postupak Policije Kosova“, zaključuje se u saopštenju koje su potpisali:  

 

Nova društvena inicijativa – NSI

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER

Portal Crno beli svet

Lokalna inicijativa LINK

Gračanica Online

Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC

Komunikacija za razvoj društva – CSD

Medija Centar Čaglavica

Centar za socijalne inicijative

Forum za razvoj i multietničku saradnju -FDMC

Alternativno udruženje

 

 


Komentari posetilaca