O NAŠIM ŽELJAMA SE ODLUČUJE U BRISELU
15/08/2013 08:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1937 |
|


Peta debata u okviru projekta „Srpsko‐srpski dijalog“,  održana je 07.avgusta 2013.godine, u Medija centru u Čaglavici. Tema debate je bila „Zakonitost i pravičnost pri dodeli pomoći raseljenim licima“. O problemima raseljenih lica, sa petnaestoro građana, oba pola, različitog stepena obrazovanja i različitih godina starosti, razgovarali su Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova i Nebojša Perić,  savetnik gradonačelnika Gračanice.     
Većina učesnika debate smatra da bi povratak raseljenih trebalo da bude jedan od prioriteta u razgovorima Beograda i Prištine i da je Međunarodna zajednica najodgovornija što  se o tome još uvek ne razgovara.  Obezbeđivanje boljih ekonomskih i bezbednosnih  uslova za sve manjinske zajednice koje žive  na Kosovu i  bolja saradnja između vlasti Srbije i Kosova, omogućili  bi prvenstveno opstanak,  a onda i povratak raseljenih.  Masovniji povratak raseljenih, većina učesnika debate ne očekuje dok se ne stvore dobri ekonomski i bezbednosni uslovi i dok na povratku zajedno ne počnu da rade vlade Srbije i Kosova u koordinaciji sa Međunarodnom zajednicom, koja je najodgovornija za sve procese na Kosovu.  
 
U prilogu se nalazi kompletan izvestaj sa ove debate, a mozete ga pronaci i na web stranici Medija centra. http://www.medijacentar.info/srpsko-srpski-dijalog
 
 

Komentari posetilaca