Opozicija na Kosovu protiv razgraničenja
01/05/2019 13:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 652 |
|

Glas Amerike, 01.05.2019. - Predstavnici albanskih  opozicionih stranaka  na Kosovu uglavnom nisu zadovoljni predstavljanjem Kosova na jučerašnjem sastanku u Berlinu. Na okruglom stolu na temu ,,Kosovo i Srbija dijalog pod svetlom Berlinskog samita'' koji je organizovala Grupa za pravne i političke studije predstavnici opozicionih stranka poručili su da je Kosovo oštećeno zbog  nedostatka koordinacije i zajedničkog stava predsednika i premijera Kosova Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Šef parlamentarne grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova u kosovskom parlamentu, Avdulah Hoti, smatra da Kosovo treba da izbegava dijalog sa Srbijom dok god  predsednik Kosova Hašim Tači igra ključnu ulogu u tom procesu. Hoti je Tačijev govor na samitu u Berlinu ocenio  kao neozbiljan.

“Trebalo bi da cenimo ulogu Nemačke i Francuske u ovom procesu, jer verovatno počinje novi zamah procesa. Verujem da trenutne okolnosti na Kosovu ometaju dijalog i očekujem da Kosovo u završnoj fazi treba da bude spremnije. Predsednik je odigrao najnegativniju ulogu u ovom procesu. Šteta od promovisanja ideje korekcije granica stvorila je socijalnu i ekonomsku nesigurnost”, smatra Hoti.

Šef poslaničke grupe vladajuće Socijaldemokratske inicijative,  Biljail Šerifi, kazao je da ideja o podeli ili razmeni teritorija nije potekla od Hašima Tačija, već iz Srbije.

 

“Očekivali smo da će ovaj samit zatvoriti neka otvorena pitanja. Radi se o idejama o korekciji granice. Ova pitanja ne mogu da reše ni Berlin ni Pariz. Razmena i korekcija su instrument, a to je stara ideja sa fronta Srbije. Platforma za dijalog nije ni Biblija ni Kuran i može se promeniti”, kazao je Šerifi.

Šef  parlamentarne grupe opozicionog Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, kazao je da neslaganje predsednika i premijera loše utiče na Kosovo i da se to odrazilo i u Berlinu.

 "To je naštetilo Kosovu, jer se nikad nije desilo da na takvom sastanku na visokom nivou Kosovo predstavljaju dva veoma različita glasa: s jedne strane predsednik sa svojom idejom korekcije granice, a na drugoj premijer koji osuđuje predsednika, umesto da iznesu rešenje, to je ogroman nedostatak. Čini mi se da Merkelova nije bila zadovoljna našim predsednikom, Makron nije bio zadovoljan premijerom, a predsednik nije bio zadovoljan ni jednim ni drugim. Premijer je u Berlin otišao samo zbog viza. Projekat Zajednica srpskih opština je pao, a Vučić se nadao da kroz Zajednicu podeli Kosovo u narednom periodu’’, rekao je Glauk Konjufca.

Predstavnici opozicionih stranaka zadovoljni su kako su naveli uključivanjem Francuske i Nemačke u proces dijaloga, jer to, kako je kazao, Visar Imeri iz Socijaldemokratske partije daje novi zamah dijalogu, što, po njegovim rečima, može da bude dobra prilika.

 


Komentari posetilaca