Opozicija na Kosovu protiv razgraničenja
01/05/2019 13:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 292 |
|

Glas Amerike, 01.05.2019. - Predstavnici albanskih  opozicionih stranaka  na Kosovu uglavnom nisu zadovoljni predstavljanjem Kosova na jučerašnjem sastanku u Berlinu. Na okruglom stolu na temu ,,Kosovo i Srbija dijalog pod svetlom Berlinskog samita'' koji je organizovala Grupa za pravne i političke studije predstavnici opozicionih stranka poručili su da je Kosovo oštećeno zbog  nedostatka koordinacije i zajedničkog stava predsednika i premijera Kosova Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Šef parlamentarne grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova u kosovskom parlamentu, Avdulah Hoti, smatra da Kosovo treba da izbegava dijalog sa Srbijom dok god  predsednik Kosova Hašim Tači igra ključnu ulogu u tom procesu. Hoti je Tačijev govor na samitu u Berlinu ocenio  kao neozbiljan.

“Trebalo bi da cenimo ulogu Nemačke i Francuske u ovom procesu, jer verovatno počinje novi zamah procesa. Verujem da trenutne okolnosti na Kosovu ometaju dijalog i očekujem da Kosovo u završnoj fazi treba da bude spremnije. Predsednik je odigrao najnegativniju ulogu u ovom procesu. Šteta od promovisanja ideje korekcije granica stvorila je socijalnu i ekonomsku nesigurnost”, smatra Hoti.

Šef poslaničke grupe vladajuće Socijaldemokratske inicijative,  Biljail Šerifi, kazao je da ideja o podeli ili razmeni teritorija nije potekla od Hašima Tačija, već iz Srbije.

 

“Očekivali smo da će ovaj samit zatvoriti neka otvorena pitanja. Radi se o idejama o korekciji granice. Ova pitanja ne mogu da reše ni Berlin ni Pariz. Razmena i korekcija su instrument, a to je stara ideja sa fronta Srbije. Platforma za dijalog nije ni Biblija ni Kuran i može se promeniti”, kazao je Šerifi.

Šef  parlamentarne grupe opozicionog Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, kazao je da neslaganje predsednika i premijera loše utiče na Kosovo i da se to odrazilo i u Berlinu.

 "To je naštetilo Kosovu, jer se nikad nije desilo da na takvom sastanku na visokom nivou Kosovo predstavljaju dva veoma različita glasa: s jedne strane predsednik sa svojom idejom korekcije granice, a na drugoj premijer koji osuđuje predsednika, umesto da iznesu rešenje, to je ogroman nedostatak. Čini mi se da Merkelova nije bila zadovoljna našim predsednikom, Makron nije bio zadovoljan premijerom, a predsednik nije bio zadovoljan ni jednim ni drugim. Premijer je u Berlin otišao samo zbog viza. Projekat Zajednica srpskih opština je pao, a Vučić se nadao da kroz Zajednicu podeli Kosovo u narednom periodu’’, rekao je Glauk Konjufca.

Predstavnici opozicionih stranaka zadovoljni su kako su naveli uključivanjem Francuske i Nemačke u proces dijaloga, jer to, kako je kazao, Visar Imeri iz Socijaldemokratske partije daje novi zamah dijalogu, što, po njegovim rečima, može da bude dobra prilika.

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca